Kurkumové Calimero
- 250 ml smetana ke šlehání
- špetka mleté kurkumy
- 3 žloutky
- zrníčka z 1/2 vanilkového lusku nebo pár kapek extraktu
- 20 g sladidla (med, kokosový cukr, datlový sirup, erythritol, xylitol aj. - konkrétní druh i množství zvolte podle vašeho výživového stylu)
- 50 - 100 ml rumu či koňaku, případně whisky
- 5 šálků espressa
- troška hořkého kakaa
Postup: 150 ml smetany smíchejte se špetkou kurkumy, žloutky (ty přeceďte přes sítko, abyste se zbavili poutek s bílkem), vanilkou a případným sladidlem.
Za stálého míchání přiveďte směs na středně roztopené plotýnce k teplotě 80 °C, kdy začne houstnout jako řidší pudink. Tuto teplotu nesmíte překročit, aby se likér nesrazil. Pak přimíchejte alkohol dle chuti (můžete ho i vynechat, nebo ho dát naopak více).
Připravte si do šálků kávu a na ní přes lžíci nalijte připravený teplý likér (aby se tekutiny nespojily). Navrch nápoj ozdobte šlehačkou ze zbytku smetany a jemně poprašte hořkým kakaem.
Pijte horké a s rozmyslem.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |