130 let
Makové lívance se švestkovou omáčkou

Makové lívance se švestkovou omáčkou | foto: Regionální potravina

Recept

Makové lívance se švestkovou omáčkou. Ideální k víkendové snídani

Jídlo
  •   5:39
Snídaně do postele, nebo večeře u stolu? Lívance obohacené mákem a zalité švestkovým rozvarem si vás získají naprosto kdekoliv a kdykoliv. A protože jsou v pokrmu nejvýraznější švestky, vybírejte je opravdu pečlivě.

Makové lívance se švestkovou omáčkou

  • 180 g hladké mouky
  • 4 lžíce cukru krupice
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • 2 lžíce mletého máku
  • 2 vejce
  • 250 ml mléka
  • 250 g zakysané smetany
  • slunečnicový olej
  • sklenice švestek s portským vínem 

Postup: Nejdříve smícháme všechny sypké suroviny a dobře promícháme. Poté přilijeme mléko a nakonec přidáme vejce. Těsto dobře propracujeme a necháme 20 minut odstát. Mezitím švestkovou zavařeninu zlehka ohřejeme v malém rendlíku. Na rozpáleném lívanečníku nebo pánvi pečeme do zlatova lívance na malém množství slunečnicového oleje.

Ještě horké lívance zalijeme švestkovým rozvarem a nahoru dáme nok ze zakysané smetany.

Autor: Lidovky.cz
Témata: Recepty, lívanec