Omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde
Mojo Rojo (červená)
- 400 g čerstvé červené papriky
- 4 stroužky česneku
- ½ lžičky chilli vloček nebo chilli koření
- 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
- 1 vrchovatá lžička uzené nebo sladké papriky
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 40 g slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
Mojo Rojo (zelená)
- 400 g čerstvé zelené papriky
- 4 stroužky česneku
- 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
- 1 velká hrst hladkolisté petrželky
- 1 velká hrst koriandru
- 2 lžíce vinného octa
- 3 lžíce olivového oleje
- 40 g slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
Postup: Papriku očistěte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte ji dohladka se všemi ostatními surovinami. Vzniklou omáčku podávejte k pečené zelenině jako svěží dip.
Skvěle se ale hodí i k pečenému masu (například při grilování) nebo jako omáčka na cuketové nudle nebo grusetky.
Pro delší uchování ji přendejte do skleniček, povrch zalijte olivovým olejem a takto uložte do lednice.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |