Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde. Studené paprikové dipy jsou skvělé

Jídlo

  5:49
Španělské studené paprikové omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde jsou skvělou variantou dipu nejen k pečeným bramborám a zelenině, ale také ke grilovanému masu, rybám či krevetám. Můžete je i mírně ohřát a podávat třeba s cuketovými nudlemi či grusetkami. Na jejich přípravu budete potřebovat jen pár surovin a vykouzlíte je doslova za pár minut. Určitě vyzkoušejte.

Omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde foto: Lucie Grusová

Omáčky Mojo Rojo a Mojo Verde

Mojo Rojo (červená)

  • 400 g čerstvé červené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • ½ lžičky chilli vloček nebo chilli koření
  • 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
  • 1 vrchovatá lžička uzené nebo sladké papriky
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 40 g slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř

 Mojo Rojo (zelená)

  • 400 g čerstvé zelené papriky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
  • 1 velká hrst hladkolisté petrželky
  • 1 velká hrst koriandru
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 40 g slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř

Postup: Papriku očistěte a nakrájejte na kousky. Rozmixujte ji dohladka se všemi ostatními surovinami. Vzniklou omáčku podávejte k pečené zelenině jako svěží dip.

Skvěle se ale hodí i k pečenému masu (například při grilování) nebo jako omáčka na cuketové nudle nebo grusetky.

Pro delší uchování ji přendejte do skleniček, povrch zalijte olivovým olejem a takto uložte do lednice.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!