Středa 1. února 2023, svátek má Hynek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečené houby s dýňovou kaší. Užijte si podzim na talíři podle blogerky

Jídlo

  5:51
Určitě to znáte sami - i když je maso častou položkou ve vašem jídelníčku a nijak se mu cíleně nevyhýbáte, ne vždy je na něj chuť. Pro tyhle situace je fajn mít v záloze pár receptů, kde maso nepotřebujete, protože hlavní roli hrají úplně jiné suroviny. Jako třeba tady houby. Po upečení spolu s balzamikovým octem se z nich stane skvělý doplněk k nasládlé dýňové kaši.

Pečené houby s dýňovou kaší foto: Lucie Grusová

Pečené houby s dýňovou kaší

Suroviny

  • 400 g čerstvé hub (hlíva, hřiby, žampiony atd.)
  • 60 g šalotky
  • 50 g špeku nebo slaniny (volitelně)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Dýňová kaše

  • 500 g máslové dýně nebo hokaido
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 50 g smetanového krémového sýru (např. Goldessa, Philadelphia)
  • sůl

Postup: Houby nakrájejte na větší kousky, šalotku na klínky a špek na kostičky. Směs nasypte do pekáčku, přidejte sůl, pepř a olivový olej. Vše promíchejte. Vložte nezakryté do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut. K houbám do pekáčku přidejte rozdrcený česnek, mletý kmín a balzamikový ocet. Vše promíchejte a vraťte na dalších cca 20 minut do trouby (společně s dýní, viz další část receptu).

Dýně jako chytrá horákyně. Do salátu ji opečte ať je měkká, radí Jan Punčochář

Celková doba pečení houbové směsi se může mírně lišit podle toho, jaké houby použijete a také v jak vysoké vrstvě budou ležet. Tak případně čas upravte podle sebe.

Dýňová kaše: Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Promíchejte s olivovým olejem a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte dohladka se smetanovým sýrem a solí.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor: