Neděle 29. listopadu 2020svátek má Zina 2 °C sněhové přeháňky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Pečené houby s dýňovou kaší. Užijte si podzim na talíři podle blogerky

Pečené houby s dýňovou kaší | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Pečené houby s dýňovou kaší | foto: Lucie Grusová

Určitě to znáte sami - i když je maso častou položkou ve vašem jídelníčku a nijak se mu cíleně nevyhýbáte, ne vždy je na něj chuť. Pro tyhle situace je fajn mít v záloze pár receptů, kde maso nepotřebujete, protože hlavní roli hrají úplně jiné suroviny. Jako třeba tady houby. Po upečení spolu s balzamikovým octem se z nich stane skvělý doplněk k nasládlé dýňové kaši.

Pečené houby s dýňovou kaší


Suroviny

  • 400 g čerstvé hub (hlíva, hřiby, žampiony atd.)
  • 60 g šalotky
  • 50 g špeku nebo slaniny (volitelně)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 hrst čerstvé petrželky
  • sůl
  • pepř

Dýňová kaše

  • 500 g máslové dýně nebo hokaido
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 50 g smetanového krémového sýru (např. Goldessa, Philadelphia)
  • sůl

Postup: Houby nakrájejte na větší kousky, šalotku na klínky a špek na kostičky. Směs nasypte do pekáčku, přidejte sůl, pepř a olivový olej. Vše promíchejte. Vložte nezakryté do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte cca 30 minut. K houbám do pekáčku přidejte rozdrcený česnek, mletý kmín a balzamikový ocet. Vše promíchejte a vraťte na dalších cca 20 minut do trouby (společně s dýní, viz další část receptu).

Celková doba pečení houbové směsi se může mírně lišit podle toho, jaké houby použijete a také v jak vysoké vrstvě budou ležet. Tak případně čas upravte podle sebe.

Dýňová kaše: Máslovou dýni oloupejte, hokaido stačí omýt. Zbavte ji semínek a nakrájejte na kostky. Promíchejte s olivovým olejem a vložte na 20 minut do trouby vyhřáté na 180 °C. Upečenou dýni rozmixujte dohladka se smetanovým sýrem a solí.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Den se zaměstnanci pohřební služby: poslední rozloučení má dnes jiná pravidla

Tělo je nejprve pečlivě vydezinfikováno a následně uloženo do rakve. V ­té... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium MF DNES rozptyluje mýty o pohřebnictví v době koronaviru. Pohřeb do země možný je, i když se úplně nedoporučuje. O čem...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

S otužováním začali letos Špačkovi. Oblíbili si Konventský rybník, kde si mohou... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Miliardář Dědek o Pardubicích, krizi, (ne)fungování extraligy i Jágrovi

Petr Dědek, majitel HC Dynamo Pardubice. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Jeho jmění se odhaduje na čtyři miliardy korun, podle magazínu Forbes je 54. nejbohatší Čech. Na přelomu roku se Petr...