Batátová polévka s kari
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 bílá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička kari koření
- 1 lžičky mletého římského kmínu
- 700 g batát
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml tuhé části kokosového mléka z plechovky
- 1 hrst čerstvé petrželky k podávání
- sůl
- pepř
Cibuli nakrájejte najemno a česnek na plátky. Batáty oloupejte a ostrým nožem nakrájejte na malé kostky. V hrnci na středním plameni rozehřejte 1 lžíci olivového oleje, přidejte cibuli a opékejte ji po dobu 3–4 minut. Poté přidejte plátky česneku, římský kmín a kari a vše restujte 2 minuty.
Následně do hrnce přidejte batáty a restujte 5 minut. Po této době vyndejte z hrnce pár orestovaných batát a schovejte si je stranou na ozdobu. Zbylou směs v hrnci zalijte 500 ml zeleninového vývaru, hrnec přiklopte pokličkou a vše vařte 15–20 minut do změknutí batát.
Poté hrnec odstavte a polévku nechte trochu vychladnout. Pak do ní přidejte kokosové mléko a rozmixujte ji tyčovým nebo stolním mixérem dohladka. Polévku dochuťte solí a pepřem a podávejte s orestovanými batátami a čerstvou petrželkou.
Batátové hranolky
- 700 g batát (2 větší kusy)
- 1 lžička mleté uzené papriky
- 1 lžičky sušeného chilli
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžičky soli
- pepř
Na dip:
- 2 zralá avokáda
- 1 hrst čerstvé petrželky
- 100 g bílého jogurtu (3,5 % tuku)
- 1 lžíce limetkové šťávy
- sůl
- pepř
Troubu předehřejte na 180 °C. Bataty očistěte kartáčem (neloupejte!) a odstraňte z nich nožem všechny nedokonalosti a nečistoty. Ostrým nožem batáty rozpulte a nakrájejte na proužky. V mise je následně smíchejte s uzenou paprikou, chilli, olivovým olejem, solí a špetkou pepře.
Obalené batáty rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě při 180-190 °C 25–28 minut dozlatova. Než se bataty upečou, stihnete akorát připravit dip. Avokáda zbavte
slupky a pecky. Dužinu rozmixujte společně s čerstvou petrželkou, jogurtem, solí, pepřem a limetkovou šťávou. Dip dejte před podáváním ještě na chvilku do lednice.
Batátová tortilla se špenátem
- 500 g batát (cca 2 středně velké)
- 3 lžíce olivového oleje
- 200 g bílé cibule (cca 2 střední)
- 2 stroužky česneku (utřené)
- 7 vajec
- 100 g listového špenátu
- sůl
- pepř
Cibuli oloupejte, rozkrojte napůl a nakrájejte na klínky, které v prstech rozeberte na jednotlivé dílky. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (zhruba po 4–5 mm). V hlubší pánvi (průměr 25 cm) rozehřejte 3 lžíce olivového oleje, přidejte cibuli a opékejte ji na středním plameni 5 minut dosklovita.
Batátové pyré
Nejprve si připravte batátové pyré. Batáty oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky. V hrnci přiveďte k varu 1,5 l vody, přidejte nakrájené batáty a vařte zhruba 15–20 minut. Po této době batáty slijte a rozmixujte dohladka. Z uvedeného množství surovin vznikne cca 600 g pyré. |
Následně přidejte nakrájené batáty a špetku soli, obsah pánve zalijte 250 ml vody a vařte bez pokličky 10–12 minut. Batáty během vaření míchejte, aby změkly i ty, které jsou nahoře. Na konci vaření by voda měla být odpařená a batáty změklé, ale stále o něco pevnější než vařené brambory.
Zatímco se vaří batáty, properte listy špenátu a nakrájejte je nahrubo. Do větší misky si rozklepněte všech 7 vajec a vyšlehejte je s utřeným česnekem, špetkou soli a špetkou pepře. Až budou batáty v pánvi dostatečně změklé, přidejte k nim nakrájeny špenát, promíchejte a zalijte vaječnou směsí. Pánev přiklopte pokličkou, stáhněte plamen a pečte na velmi mírném ohřevu 10 minut do úplného uvařeni vajec. Tortillu opatrně vyjměte z pánve, rozkrojte na 8 dílků a ještě teplou ji podávejte.
Čedarové krekry s batáty
- 150 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 50 g cheddaru (strouhaného)
- 100 g batátového pyré
- 2 lžíce studené vody
- 1 lžičky soli
- 1 lžičky pepře
Troubu předehřejte na 180 °C. Všechny uvedené ingredience přemístěte do výkonného mixeru (popřípadě zpracujte řádně rukama). Těsto mixujte po krátkých intervalech tak dlouho, dokud se nepropojí a nezačne se lepit na ostří nože. Mixer vypněte, těsto opatrně přendejte do větší mísy a dejte na 15 minut chladit do lednice. Poté těsto rozválejte na pomoučeném vale na zhruba 2 mm silnou placku. Radýlkem nebo nožem placku rozkrájejte na čtverce (nebo jiné tvary dle libosti) a pokládejte na plech vyložený pečícím papírem. Plech přemístěte do předehřáté trouby a pečte 15 minut při 170–180 °C.
Batátový cheesecake
Na korpus:
- 70 g kokosového oleje
- 40 g erythritolu (nebo kokosového cukru)
- 150 g vlašských ořechů (mletých)
- 80 g arašídového másla bez cukru
- 120 g jemných ovesných vloček
Na náplň:
- 300 g batátového pyré
- 600 g smetanového sýra s nízkým obsahem tuku (zhruba 10 g tuku / 100 g)
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžíce mleté skořice
- 60 g erythritolu (nebo kokosového cukru)
Troubu předehřejte na 180 °C. Nejprve připravte korpus. Ve větší míse smíchejte kokosový olej, 40 g erythritolu, mleté vlašské ořechy, arašídové máslo a vločky. Rukama vypracujte kompaktní těsto, udělejte z něj kouli a dejte ho na 10 minut vychladit do lednice.
Erythritol je nízkokalorické přírodní sladidlo, které je vhodné zejména pro diabetiky – jedná se o alkoholový cukr s velmi nízkým až nulovým glykemickým indexem. |
Mezitím si stihnete připravit náplň – všechny uvedené ingredience rozmixujte dohladka a náplň dejte vychladit do lednice. Vezměte si těsto na korpus a připravte si kulatou formu (O 30 cm). Formu vyložte pečícím papírem, připravené těsto rozdrobte po dně a okrajích formy a dlaněmi ho rovnoměrně upěchujte. Formu s korpusem (zatím bez náplně) dejte do předehřáté trouby a pečte 10 minut při 180 °C. Po této době vyjměte formu z trouby, na korpus nalijte připravenou náplň a dejte zpět do trouby. Pečte dalších 30 minut na 180 °C, pak teplotu stáhněte na 170 °C a pečte dalších 25–30 minut, dokud okraje náplně nezačnou zlátnout. Poté formu vyndejte a upečeny cheesecake nechte vychladnout na mřížce. Po vychladnutí ho dejte alespoň na 30 minut do lednice, následně ho rozkrájejte na 12 dílků a podávejte.
TIP: Cheesecake jsme podávali společně s kokosovým karamelem. Na jeho přípravu budete potřebovat 400 ml kokosového mléka z plechovky, 50 g kokosového cukru, 20 g kokosového oleje a špetku soli. Kokosové mléko společně s cukrem přemístěte do rendlíku a zahřívejte 10 minut na středním plameni. Poté snižte plamen a za stálého míchání nechte karamel zhoustnout (potrvá to zhruba 20–25 minut). Nakonec přimíchejte kokosový olej a špetku soli a rendlík odstavte. Karamel nechte vychladnout a podávejte, popřípadě skladujte v lednici.