Krémové rizoto s chřestemIngredience na 4 porce:
|
Chřest umyjeme a oddělíme čerstvou zelenou část od bílé dřevnaté. Dáme vařit půl litru vody a rozmícháme do ní jednu polévkovou lžíci soli a jednu polévkovou lžíci cukru. Následně přidáme chřest a vaříme asi 6 minut. Poté chřest vyjmeme a jeho zelené části nakrájíme na kolečka. Z bílých částí odstraníme dřevnatou slupku, nakrájíme je na malé kousky, vložíme je do mixéru a zalijeme je chřestovým vývarem.
Nakrájíme si jednu větší cibuli a dva stroužky česneku. Cibuli osmahneme na oleji, poté k ní přidáme česnek a ještě chvíli restujeme. Následně přidáme jeden hrnek rýže (ideálně odrůdy arborio, která je na rizoto nejvhodnější), vše opět krátce restujeme a pak ji zalijeme 1,5 litrem vařící vody. Jakmile rýže změkne a většina vody se odpaří, doplníme do rizota rozmixovanou směs a jednu polévkovou lžíci mascarpone. Když rizoto dosáhne ideální konzistence, přidáme zelené kousky chřestu. Můžeme doplnit také hoblinkami parmazánu.
Těstoviny s chřestemIngredience na 2 porce:
|
Těstoviny uvaříme podle návodu a přecedíme. Česnek mezitím nakrájíme na stroužky a chřest i cuketu na tenké plátky. Cuketu a česnek pak osmahneme na olivovém oleji. Následně přidáme citronovou šťávu a chřest. Dochutíme solí, pepřem a kajenským pepřem. Za stálého míchání pak restujeme asi 5 minut. Chřest by neměl zcela změknout. Poté smícháme s těstovinami a citronovou kůrou, zalijeme 100 mililitry horké vody a přidáme 60 gramů nastrouhaného parmezánu. Následně směs vaříme, dokud se sýr nerozpustí. Poté těstoviny posypeme zbylým parmezánem.
Salát s chřestem a vejciIngredience na 2 porce:
|
Uvaříme si vodu, osolíme ji a lehce osladíme. Pak do ní vložíme chřest a povaříme jej. Následně chřest necháme okapat a rozkrájíme ho na středně velké kousky.
Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Sýr nastrouháme a nakrájíme rajčata. Salát omyjeme a natrháme ho na menší kousky. V míse smícháme olej, citronovou šťávu a pepř a vše našleháme. Poté přidáme chřest, rajčata a salát a směs promícháme. Nakonec ozdobíme vejci a posypeme nastrouhaným sýrem.