31. prosince 2018 8:38 Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Netradiční chuťovky. Co připravit na Silvestra?

Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: MIKULÁŠ GOTTWALD

Dnes to nebude ani o mých zážitcích ani o chování číšníků na place, naopak, dnes se jsem se rozhodl sepsat pár praktických receptů, které se skvěle hodí na dnešní Silvestrovské hodování a vlastně nejen tam. Tyto jednoduché recepty můžete připravit na jakoukoliv oslavu či párty, jelikož chlebíčky jsou při takových příležitostech věcí zcela nenahraditelnou.

Vajíčkovou, česnekovou nebo mrkvovou pomazánku umí každý a jistě neodmyslitelně patří mezi stálice na českých stolech nejedné oslavy (a nebudu lhát, i já mám ty naše klasické pomazánky moc rád), ale občas je fajn udělat menší změnu a připravit trochu netradiční občerstvení. Sepsal jsem vám hned pět receptů na různé chlebíčky, kterými zaujmete každého strávníka. Takže přípravám zdar a budu se těšit zase v příštím roce. Krásného Silvestra!

Chlebíčky s uzeným pstruhem

  • 4 ks tmavých toastových chlebů
  • 300 g filet z uzeného pstruha
  • 50 g másla
  • 2 ks vajec
  • 50 g dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • 10 g čerstvého estragonu
  • 100 g zakysané smetany
  • 1 stroužek česneku
  • 4 ks křepelčích vajec

Toastový chléb nakrájíme na malé chlebíčky a opečeme na másle dozlatova. Uzeného pstruha zbavíme kostí a vykrojíme filety. Ostatní odřezky ze pstruha nakrájíme na kostky, přidáme natvrdo uvařené vejce nakrájené též na kostičky, hořčici, sůl, pepř, drcený česnek, nasekaný estragon a zakysanou smetanu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, ozdobíme křepelčím vejcem a uzeným pstruhem.

Chlebíček se smaženou brokolicí a citronovou kůrou, žervé a pažitka

  • 4 ks světlého chleba
  • 400 g brokolice
  • olej na smažení
  • sůl
  • 1 citron
  • 200 g žervé
  • 50 g pažitky

Brokolici očistíme a nakrájíme na růžičky. Olej na smažení rozpálíme a vložíme do něj brokolici, kterou smažíme dozlatova. Žervé rozmícháme s nakrájenou pažitkou, přidáme sůl, pepř a řádně zamícháme. Žervé s pažitkou namažeme na toast a naskládáme na něj smaženou osolenou brokolici. Vše zastrouháme kůrou z citronu zakápneme citronovou šťávou.

Chlebíček se sýrem tete de moin a špekem

  • 4 ks chleba
  • 200 g špeku
  • 100 g cibule
  • pepř
  • sůl
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 100 g sýru tete de moin
  • 200 g ledového salátu
  • 50 g citronu
  • 20 g hladkolisté petržel

Špek nakrájíme na kostky, zpěníme na pánvi a přidáme nadrobno nakrájenou cibulku. Vše zakápneme citronem a přidáme nasekanou hladkolistou petržel. Toast prokapeme olivovým olejem a necháme sušit v troubě na 90 stupňů asi 20 minut. Na usušený toast položíme ledový salát, pokapeme citronem, přidáme směs ze špeku a navrch položíme růžičky ze sýru tete de moin.

Chlebíček z uzených brambor s dušenou cibulí a brie

  • 4 ks chleba
  • 4 ks brambory
  • 50 g rozmarýnu
  • 20g třešňových oštěpků
  • 0,1 dcl olivového oleje
  • 150 g cibule
  • 150 g sýru brie
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř

Na oleji zpěníme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme snítku rozmarýnu a osolíme. Směs několikrát zarestujeme a zalijeme bílým vínem a zredukujeme. Do alobalu položíme oštěpky z třešně a zapálíme led lampou, až začnou kouřit přidáme rozmarýn a znovu zapálíme. Do oštěpků vložíme brambory ve slupce, sůl a vše zabalíme do alobalu. Pečeme při 150 stupních 50 minut. Po upečení brambory oloupeme, rozmačkáme vidličkou, zakápneme olivovým olejem a dosolíme. Horké brambory položíme na nakrájený chléb a ještě na horké brambory klademe sýr brie a opepříme čerstvým pepřem.

Chlebíček s kachními žaludky s majoránkou

  • 4 ks chleba
  • 200 g kachních žaludků
  • 80 g cibule
  • 50 g kysaných okurek
  • 8 g čerstvé majoránky
  • sůl
  • pepř
  • 20 g sušených hříbků
  • 50 ml smetany
  • 2 ks bobkového listu
  • 3 ks celého pepře
  • 1 ks nového koření
  • parmazán dle chuti

Žaludky uvaříme v osolené vodě s celým pepřem, bobkovým listem, s částí sušených hříbků a novým kořením. Po uvaření žaludky nakrájíme na jemné kostičky. Vývar přecedíme, zredukujeme na minimum a přidáme smetanu, další část sušených hříbků a žaludky. Směs dochutíme majoránkou a na kostičky nakrájenou okurku. Vzniklé ragú klademe na nakrájené chlebíčky a vše dle chuti zastrouháme parmezánem.

Jan Punčochář

Advantage Consulting, s.r.o.
MARKETINGOVÝ SPECIALISTA s AJ/NJ

Advantage Consulting, s.r.o.
Praha, Středočeský kraj
nabízený plat: 28 000 - 32 000 Kč

Najdete na Lidovky.cz