Čtvrtek 19. května 2022, svátek má Ivo
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

PUNČOCHÁŘ: Ravioli plněné horkým olivovým olejem? Exploze chutí

Jídlo

  6:34
Únor je měsíc takového kuchařského klidu, nikde nic moc neroste, lanýže už jsou skoro pasé, zima každému leze na nervy a nejen kuchaři už nedočkavě čekají na první jarní paprsky a s tím spojené i jarní čerstvé suroviny.

Šéfkuchař Jan Punčochář foto: MAFRA - Tomáš Krist

A v tento čas se každá restaurace, bar nebo kavárna snaží vymyslet nějaké projekty, zkouší a vymýšlí nové věci, a tak nějak se celkově připravuji na jarní a letní sezonu. I já jsem letos pojal tento klid před bouří trošku edukativně, a jelikož jsem v létě na svých cestách po Toskánsku potkal fantastického michelinského šéfkuchaře, rozhodl jsem se ho pozvat k sobě do restaurace a zkusit s ním vymyslet nějaké pěkné menu.

Když jsem viděl Cristiana Tomei prvně a ochutnal jsem jeho menu, byl jsem v sedmém nebi. A přesně tuto zkušenost chci přinést nejen našim zákazníkům, ale i klukům u mě v týmu. Nestává se totiž každý den, že můžete vařit vedle zkušeného michelinského šéfkuchaře, který je mistrem svého oboru, a zcela určitě by jím byl i kdyby tu hvězdičku neměl.

Cristiano je charismatický sympaťák, pro kterého je vaření uměním. Jako správný Ital má hlavu tak trochu v oblacích a silná gesta. Je to prostě bláznivý týpek, na kterého je při práci radost hledět. A když jsem ho poznal blíž, tedy myslím, když jsem ochutnal jeho kuchařské umění v praxi, byl jsem ztracený.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le Terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Jedl jsem už kde co, ale v létě mě u tohoto šéfkuchaře zaujalo jedno jídlo, které jsem si zamiloval. Šlo o jednoduché ravioli plněné horkým olivovým olejem. Základní krásné chutě, které vám v ústech způsobí chuťovou explozi. A to musím přiznat, že rozhodně nejsem milovníkem italské kuchyně, naopak. A ač je můj fantastický sous chef z části Ital, který mě učí jejich chutě objevovat, stále mám preference trochu jinde. A přesně to, je na vaření krásné. To, že ač k něčemu příliš netíhnete, přijde někdo, kdo vás přesvědčí na plné čáře.

Jsme hodně rád, že se mi podařilo Cristiana přivést a požádat ho nejen, aby s námi vařil, ale hlavně, aby otevřel své umění i české veřejnosti. U nás v kuchyni bude vařit dva večery a představí tu takřka stejné menu, jako jsem měl možnost ochutnat v restauraci Limbuto v městečku Lucca v srdci Toskánska.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a majitel nově otevřené tržnice v Dlouhé ulici Food Story Jiří Konhefr a nově také blogerka Veronika KOKO Kokešová.

Autor:

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou
Pro všechny šťastné andílky: Nenechte si ujít testování s Havlíkovou apotékou

Trápí vaše miminko opruzeniny, odřeniny od plenek, zarudlá místa, ekzémy a suchá pokožka po koupeli? Otestujte s námi zdarma léčivou mast od...