Úterý 27. října 2020svátek má Šarlota, Zoja, Zoe 11 °C občasný déšť Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

SMOLENOVÁ: V gastronomii se často za minimální mzdu, snad tomu současná situace udělá přítrž

Růžena Smolenová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Růžena Smolenová | foto: Archiv Růženy Smolenové

Je podvečer, všední den, a tak jako desítky tisíc lidí z gastronomie již druhým týdnem zažívám to, co nebývá zvykem – být v tuto denní dobu doma. Naše restaurace, sídlící v pražském Alcronu, je kompletně uzavřená, a až další vývoj ukáže, kdy budeme moci opět otevřít.

Závažnost situace jsme začali postupně vnímat v průběhu týdne, ve kterém došlo k vyhlášení nouzového stavu. Nešlo si nepovšimnout snižujícího se počtu hostů (jak ubytovaných, tak v restauraci) a zpráv, jež přicházely z jihu Evropy. Atmosféra to nebyla příjemná, jelikož jsme netušili, co bude jak s námi, tak s hotelem.

Růžena Rosie Smolenová

Kuchařka pražské restaurace Alcron vystudovala uměleckou střední školu, obor fotografie, po níž zamířila do Brightonu s cílem zdokonalit si cizí jazyk před dalším studiem. K tomu už ale nedošlo, protože zde na brigádách v kuchyni objevila vášeň k vaření, kvůli které v Anglii zůstala a začala v tamních restauracích pracovat. Kromě toho čerpala zkušenosti například na stážích ve Španělsku a Vietnamu. Po návratu do Česka vařila mimojiné ve vegeriánské restauraci Estrella a poté jako šéfkuchařka Cafe Elektric a Bistra Monk. 

Na tomto místě je potřeba vyzdvihnout důležitost pracovní smlouvy. Je veřejným tajemstvím, že v gastronomii lidé často pracují oficiálně za minimální mzdu a zbytek chodí tzv. bokem, ve formě různých „bonusů“. A není tak tomu pouze v pochybných restauracích, ale i v podnicích, kde by tomu člověk podle výše cen nehádal. Pro takové zaměstnance je tak současná situace nejhorší, protože 60% náhrada z minimální mzdy je částka, ze které se vyjít nedá, natož v Praze. Já ani mí kolegové v této situaci naštěstí nejsme.

Doufám, že současná krize tak přispěje k tomu, aby se v budoucnu podobným praktikám učinila přítrž.

Restaurace se snaží nastalému stavu přizpůsobit, jak se dá – vznikají take away okna a rozšiřuje se rozvoz. Stejně tak se ovšem krize dotýká i producentů a dodavatelů surovin, kterým se snižuje odbyt. Výhled do budoucna je tak pro gastronomii momentálně nepříznivý a mnoho podniků nejspíše zkrachuje, i vzhledem k tomu, že se současná opatření nejspíš dotknou i hlavní turistické sezóny. Proto prosím, pokud svoji karanténu trávíte v okolí podniků, o které nechcete přijít, nezapomeňte na ně, odpočiňte si od domácího vaření a objednejte si u nich párkrát oběd či večeři.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....