130 let

Vánoční cukroví | foto: Profimedia.cz

Recept

Vánoční cukroví: Rohlíčky, pracny nebo perníčky. Vsaďte na osvědčenou klasiku, která nikdy nezklame

Jídlo
  •   5:00
Pečení cukroví v českých domácnostech nezastaví drahota, vysoké ceny energií, věčný nedostatek času ani nové výživové trendy… Ať už se u nás či ve světě děje cokoli, s příchodem adventu začínají kuchyně vonět vanilkou, skořicí, máslem a mandlemi.

Vánoční pečení

Nejvyšší patra žebříčku nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví po léta okupují klasické kousky – vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, perníčky a medvědí tlapky.

Z nejrůznějších předvánočních pekařsko-cukrářských průzkumů kromě jiného vyplývá, že tradice přípravy vlastního vánočního cukroví se drží asi ve dvou třetinách domácností, jen menší část z nás ho kupuje, dostává, případně se bez něj u vánočního stolu úplně obejde.

Pokud tedy též patříte do první, početnější skupiny, určitě vám přijdou vhod recepty i pár tipů, jak si přípravu cukroví trochu usnadnit. Vsadíte i letos na osvědčené kousky a léty prověřené recepty, nebo si s námi zkusíte trochu zaexperimentovat?

Podvodnice

Podvodnice
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 3 lžíce vlažného polotučného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g lískových oříšků
  • tmavá čokoládová poleva na zdobení

Rozdrobené droždí smícháme s cukrem a mlékem a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, vykynutý kvásek a najemno nastrouhané oříšky. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvarujeme kouli. Vložíme ji do mísy se studenou vodou a necháme odpočinout 120 minut při pokojové teplotě. Těsto vyjmeme z vody, propracujeme a rozválíme na plát silný 5 mm. Pomocí formiček vypícháme požadované tvary. Rozložíme na plechy s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak postupně namočíme do rozpuštěné čokolády, posypeme nasekanými ořechy a necháme zatuhnout.

Ořechovky

Ořechovky
  • 1 bílek
  • 60 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • lžička vanilkové esence
  • 240 g vlašských ořechů
  • 40 půlek ořechů na zdobení
  • moučkový cukr na posypání

Bílek vyšleháme se třtinovým cukrem a špetkou soli na pevný sníh, poté vmícháme vanilkovou esenci a najemno nastrouhané ořechy. Dobře smícháme, z těsta tvoříme větší kuličky a klademe na plech vyložený papírem. Mezi jednotlivými kuličkami děláme rozestupy minimálně 1 cm. Na každý kousek položíme půlku vlašského ořechu a přimáčkneme na těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut. Po upečení cukroví i s papírem přesuneme z horkého plechu na vál a necháme vychladnout. Nakonec ořechovky posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 350 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 kapky mandlového aromatu
  • 250 g másla
  • moučkový cukr + 1 sáček vanilkového cukru na obalení

Mandle umeleme nebo rozmixujeme na velmi jemno. Mouku s moučkovým cukrem prosijeme na vál. Do důlku uprostřed dáme žloutky, přisypeme pudinkový prášek, vanilkový cukr, mandle a ochutíme mandlovým aromatem. Tuk necháme změknout, nakrájíme ho na malé kousky a přidáme k moučné směsi. Vypracujeme těsto, uděláme z něj váleček a ten zabalíme do fólie a uložíme nejméně na hodinu do chladničky. Těsto rozdělíme na pět stejně velkých dílů, z každého vyválíme asi 2 cm silný váleček a ten rozkrájíme na dvoucentimetrové kousky. Dlaněmi je vyválíme dotenka a vytvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10–12 minut. V misce smícháme moučkový a vanilkový cukr a ještě vlažné rohlíčky v něm obalíme.

Třené rohlíčky

Třené rohlíčky
  • 250 g másla
  • 320 g hladké mouky
  • 10 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • rybízová marmeláda a čokoláda na dokončení

Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny – buď ručně, nebo na nízkou rychlost v robotu. Přidáme mouku a dobře promícháme. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech stříkáme různé tvary, nejlépe rohlíčky ve tvaru S. Pracujeme pokud možno rychle, těsto má tendenci tuhnout. Pečeme dorůžova, vychladlé slepujeme marmeládou a konce namáčíme do čokolády.

Medvědí tlapky (pracny)

Medvědí pracny
  • 250 g mouky
  • 140 g ořechů
  • 140 g másla
  • 140 g cukru
  • 1 vejce
  • trocha kakaa a skořice
  • práškový a vanilkový cukr na dokončení

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které postupně vtlačujeme do vymazaných a vysypaných formiček na pracny a pečeme v předem vyhřáté troubě (asi 7 minut). Upečené pracny vyklopíme, necháme trochu vychladnout a poté obalujeme ve směsi práškového a vanilkového cukru. Před podáváním necháme dobře uležet.

Perníčky od cukrářky Dominiky Tesařové

Vánoční perníčky
  • 225 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 20 g perníkového koření
  • 10 g jedlé sody
  • 170 g medu lučního
  • 3 vejce
  • 40 g holandského kakaa
  • 100 g másla (pokojové teploty)

Do velké šlehací mísy dáme máslo a moučkový cukr a promícháme dohromady protínací metlou. Poté, co se máslo a moučkový cukr spojí, postupně přidáme všechny zbylé ingredience. Protínací metlou celé těsto mícháme přibližně 10 minut. Hotové těsto vytvarujeme do úhledného válečku a dáme na dvě hodiny odpočinout do lednice. Odpočinuté těsto rozdělíme na tři větší kusy, aby se s ním lépe pracovalo. Těsto vyválíme na tenký plát a následně začneme vykrajovat různé oblíbené tvary. Perníčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 5 minut. Během pečení samozřejmě perníčky kontrolujeme.

Hotové perníčky necháme vychladnout. Skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladu a suchu. Pokud chcete, aby byly perníčky ještě více měkké a vláčné, přidejte do skladovací nádoby rozkrájené jablko. Docílíte tím lepší kvality perníčků. Takto uskladněné cukroví vydrží přibližně jeden měsíc. Hotové perníčky můžeme těsně před Vánocemi nazdobit bílkovou polevou.

Autor: Iva Pospíšilová