Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Vaření v době karantény: online kuchařka je ke stažení zdarma, nabízí jednoduché recepty ze ‚spíže‘

Jídlo

  6:52
Prodali více než sto tisíc kuchařek, teď je nabízejí ke stažení zdarma. Navíc vydávají jednu speciální a rovněž volně dostupnou na internetu. Řeč je o studentech seskupených za projektem Fitrecepty a Jíme zdravě. Přináší inspiraci na vaření nejen na dobu karantény a dlouhých home officů – Ochutnávky ze spíže.

Eintopf foto: Jíme zdravě

Nová kuchařka o 50 stranách, která vznikla v rekordním čase dvou týdnů, vychází jako e-book a je na adrese ke stažení zcela zdarma. Tým kolem Petra Nováka, Barbory Lundgren a Barbory Hlubučkové se zaměřil na základní potraviny, které by měl mít doma každý. Jako tradičně jsou jejich devízou jednoduché recepty, které zvládne úplně kdokoliv. Vhodné jsou i pro jedince, kteří nejsou zvyklí si vařit, a chutnat budou i dětem.

„Kvalitní strava je to nejzákladnější a nejdůležitější, co pro své zdraví můžeme udělat. Tím, že dodáme našemu organismu potřebné látky a živiny místo toho, abychom jej zbytečně zatěžovali nezdravým jídlem, mu můžeme nesmírně a přitom jednoduše pomoci. Právě proto jsme se v Jíme zdravě rozhodli pomoci tím, s čím máme největší zkušenosti, tedy s vařením,” prozradil jeden ze zakladatelů projektu Petr Novák s tím, že zdarma ke stažení jsou i první dvě kuchařky Jíme zdravě s Fitcerepty I a II. 

#Jímezdravěvýzva

Studenti nezůstávají jen u e-kuchařky zdarma, ale také spouští #Jímezdravěvýzvu, která má na sociálních sítích motivovat ke zdravému stravování, rozšířit povědomí o jeho důležitosti a v neposlední řadě pomoci rozbít mýty spojené s náročností zdravého vaření. Zapojit se může úplně každý. Stačí natočit, jak si každý doma připravuje jakékoliv zdravé jídlo a video nahraje na sociální sítě s hashtagem #Jimezdravevyzva.

Vliv stravy na fyzické i psychické zdraví potvrzují i odborníci. Imunitu jako takovou nelze vybudovat ze dne na den jen zobáním tabletek vitamínu C. Je to dlouhodobý proces – imunita vyžaduje péči a mimo kvalitní stravu i správný pitný režim, nebo spánek.

Při sestavování kuchařky autoři mysleli na to, že základem má být jídelníček prospěšný zejména pro střeva. „Pro udržení dobrého zdraví a silné imunity jsou zdravá střeva. Těm nejvíce prospívá strava bohatá na vlákninu, tzv. prebiotika, a prospěšné přátelské bakterie, tzv. probiotika, která najdeme v kysaných produktech jako jsou zakysané mléčné produkty a kvašená zelenina,” vysvětluje biochemička Michaela Bebová, která s týmem Jíme zdravě spolupracuje.

Eintopf

  • 300 g syrových brambor (varný typ B)
  •  200 g řapíkatého celeru 
  • 2 stroužky česneku
  •  ½ velké bílé cibule (cca 60 g)
  • 2 lžíce olivového oleje 
  • 2 bobkové listy 
  • 140 g černé čočky beluga v suchém stavu
  • 400 g loupaných krájených rajčat z plechovky 
  • 400 g předvařené cizrny z plechovky 
  • 350 ml vody 
  • 1 malá hrst čerstvé petrželové natě
  • sůl 
  • pepř

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Řapíkatý celer očistěte a nakrájejte na 1,5 cm velké kusy. Česnek utřete a cibuli si nakrájejte najemno. Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a bobkové listy a opékejte 2 minuty na mírném plameni. Poté přidejte brambory, celer a utřený česnek, zamíchejte a opékejte další 4 minuty. Nakonec do hrnce přidejte čočku, krájená rajčata a cizrnu, vše zalijte 350 ml vody a zamíchejte. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte vařit na mírném plameni 30–35 minut do změknutí čočky. Hotový eintopf dochuťte solí a pepřem, posypte petrželovou natí a podávejte.

Autor: