Řeřichová polévka
- 4 vaničky řeřichy
- 200 g cibule
- listová petržel
- 100 ml smetany na šlehání
- 2 dcl oleje
- 150 g másla
- 500 g brambor
- 200 g soli
- 4 žloutky
V kastrolu rozehřejte máslo s olejem a orestujte oloupané brambory. Přidejte drobně nakrájenou cibuli. Dobře orestujte, přidejte trochu soli a mletého pepře. Podlijte vodou a přiveďte k varu. Brambory uvařte do měkka, přidejte řeřichu, smetanu a listovou petržel. Rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem.
Žloutek oddělte od bílku a vložte ho do větší vrstvy soli. Nechte sušit do druhého dne. Před podáváním opláchněte žloutek vodou, abyste se zbavili přebytečné soli.