Pondělí 19. října 2020svátek má Michaela 10 °C oblačno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Zachraň jídlo: Jak uchovat zeleninu? Zkuste cuketový relish

Nakládaná nebo kvašená zelenina není nic nového - jedná se o ten nejpřirozenější způsob, jak přes dlouhou zimu zachovat důležité vitamíny, které přes léto vykouzlilo slunce a déšť. Navíc nakládaná zelenina podporuje trávení a posiluje imunitu.

Pokud máte nadbytek zeleniny a chcete si postupně udělat zásoby, podívejte se na nové video iniciativy Zachraň jídlo. Míso okurek se tentokrát nakládají cukety. Je to výtečný recept a jako vždy jednoduchý. Naložené cukety s cibulí a kurkumou se jako příloha skvěle hodí k masovým pokrmům. V lednici vám ve sklenici vydrží až tři týdny.

Princip konzervování díky octu:
Ocet je produkt druhotné fermentace ovoce nebo obiloviny. Během první fermentace kvasinky přemění cukr na alkohol (víno), při druhé bakterie přemění alkohol na ocet (kyselina acetoctová)

  • v kyselém prostředí nemohou přežít žádné bakterie. Zelenina naložená v octu je jim konzervována
  • ocet musí mít minimálně 5% kyselost
  • další vhodný ocet na nakládání je bílý vinný ocet
  • cuketový relish (nakládaná cuketa z videa) je způsob, jak uchovat zeleninu
  • hodí se k masu, do hamburgeru, k paštikám, na chléb
  • nemusí se zavařovat, vydrží v lednici minimálně 3 týdny. Ale spíš ne, protože se sní.

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Feťáci lásky stále hledají, ale nikdy nenajdou, říká párový terapeut Vojtko

Psycholog Jan Vojtko | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Lásku si často pleteme se zamilovaností, ale vztah je práce, která nikdy nekončí. „Tolerance není ten správný klíč ke...

Můžete skoro všechno, nemusíte nic. Jak probíhají swingers party v Česku

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Swingers kluby, tedy místa neřesti, kde si páry mezi sebou střídají partnery a užívají si i těch nejdivočejších...

Střeva můžou i za naše štěstí či obezitu, říká molekulární biolog Ryšávka

Molekulární biolog Petr Ryšávka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Za civilizační choroby (např. alergie), ale i za vážné nemoci může mimo jiné vybíjení bakterií ve střevní mikroflóře....