130 let
Vojtěch Koukal, sládek třebíčského Urbana, pivo k jídlu nepije.

Vojtěch Koukal, sládek třebíčského Urbana, pivo k jídlu nepije. | foto: Podklášterní pivovar Třebíč

Rozhovor

Třetinková lahev dělá z piva poklad, ví sládek třebíčského Urbana

Pivo
  •   5:11
Podklášterní pivovar Urban obnovil v Třebíči tradici vaření piva. Po čtyřicetileté přestávce se ve městě v roce 2012 opět začalo dělat nejen výčepní, ale i řada speciálů. Jak říká tamější sládek Vojtěch Koukal v rozhovoru, není prý nic horšího, než pít pivo sám.

Jaký typ piva máte nejradši?
Osobně nemám vyhraněné mantinely pro jeden typ piva. Myslím si, že různé příležitosti nebo nálady a další věci se vydatně projevují na tom, na jaké pivo má člověk chuť. Takže jednou to může být silný Ale, podruhé zase dobrá desítka.

Kde si pivo kupujete? Máte oblíbenou pivotéku?
Většinou mi spíš pivo nosí kamarádi, kteří provozují pivní toulky po republice. A když pivo kupuju, tak je to o tom, co mi padne do oka, často ze zahraničních piv.

Kde vám nejvíc chutná čepované?
Tam, kde pivu dokážou dát péči minimálně při čepování.

Při jakých příležitostech si otvíráte pivo?
Ani moc nezáleží na příležitosti jako na společnosti, protože podle mě není nic horšího, než pít pivo sám.

K jakému jídlu vám pivo nejvíc chutná?
Abych se přiznal, tak si pivo k jídlu nedávám. Raději si ho dám až po jídle.

Lahev nebo plechovka?
Můj favorit je rozhodně třetinková skleněná láhev. V té se dobré pivo stává pokladem.

Jaké pivo se vám právě chladí v ledničce?
Aktuálně je tam několik kousků z Německa a Belgie a jeden vzorek od kamarádů, co si vaří pivo doma pro radost.

Autor: ost
  • Vybrali jsme pro Vás