Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

S příchutí jehličí. Vyzkoušejte lesní pěnu s čokoládou

Jídlo

  6:11
Jehličí nasladko, to je šokující, ale božská kombinace. Čokoláda s ním ladí nejlépe. A v zimě se to dá zopakovat se smrkovou marmeládičkou. Jak jednou ochutnáte, nelze přestat, když právě není sezona!

Lesní pěna s čokoládou foto: Kytky k jídlu

Lesní pěna s čokoládou

pro 4 osoby

  • 100 g smrkových výhonků
  • 100 g krupicového cukru
  • 3 plátky želatiny
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 ml citronové šťávy
  • květy vistárie na ozdobení

Na brownies (do pekáčku 25 x 30 cm) 

  • 200 g kvalitní hořké čokolády
  • 200 g másla
  • 150 g třtinového cukru
  • 3 vajíčka
  • 110 g hladké mouky

Smrkové výhonky a cukr rozmixujte na kaši. 200 ml vody uveďte do varu a následně stáhněte ze sporáku. V trošce vody rozpusťte změklou želatinu. Smíchejte smrkovou kašičku, smetanu a citronovou šťávu a ke směsi přilijte vodu se želatinou. Propasírujte jemným cedníkem a nechte alespoň 4 hodiny vychladit v lednici. Před podáváním ušlehejte jako normální šlehačku.

Na brownies rozpusťte čokoládu s máslem nad vodní lázní a nechte lehce zchladnout. Cukr prošlehejte s vajíčky a zlehka postupně vmíchejte nejprve rozpuštěnou čokoládu s máslem a potom i mouku, těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte při 180 °C asi 20 minut. Střed brownies musí zůstat lehce krémový.

Na talířky aranžujte kousky brownies, smrkovou pěnu a zdobte květy.

Tipy a triky
Smrková pěna obsahuje dost vody, ale také dost želatiny. Obojí je potřeba, aby se nesrazila šlehačka s citronem a jehličím.

Do brownies můžete podle chuti přihodit i oříšky. Pokud se vám naopak vůbec nechce péct, můžete k pěně podávat jen čokoládovou zmrzlinu.

Recept vyšel v kuchařce Kytky k jídlu Jany Vlkové. 

Autor: