130 let

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z 8. května 2017) byl 16. října zatčen. | foto: ČTK

Berbr rezignoval na všechny pozice ve fotbale, včetně STES. Ano, mohu to potvrdit, řekl Malík

Sport
  •   13:13
Praha - Roman Berbr už nezastává žádnou funkci ve fotbalové asociaci. Oficiálně nemá s fotbalem už vůbec nic společného. Naposledy rezignoval na svou pozici v představenstvu marketingové společnosti STES, dceřiné firmy asociace (FAČR).

V polovině října zatčení, vzápětí rezignace na pozici místopředsedy fotbalové asociace (FAČR) a šéfa Plzeňského krajského fotbalového svazu.

A teď už Berbr, který je právě od 16. října ve vazební věznici, nemá svou funkci už ani ve společnosti STES.

„Ano můžu potvrdit, že Roman Berbr rezignoval na všechny funkce ve fotbalové asociaci včetně té v představenstvu STES,“ uvedl Martin Malík, šéf českého fotbalu.

Policisté přivádějí k soudu Romana Berbra.

„Představenstvo STES bude fungovat ve dvoučlenném složení a zároveň se současnou situací budeme dál zabývat, abychom ho doplnili,“ podotkl Malík.

STES je servisní organizací Fotbalové asociace (FAČR), stará se především o marketing, o dostatečnou prezentaci fotbalu jako sportu v co nejširším zastoupení v médiích. Stará se o zajištění prezentace hlavních obchodních partnerů reprezentace a domácího poháru.

Místopředseda Fotbalové asociace ČR (FAČR) Roman Berbr (na archivním snímku z...
Policejní akce na Vyšehradě.

Šedesátiletý Berbr, někdejší prvoligový rozhodčí, byl dlouhodobě považován za faktického šéfa fotbalové asociace.

Momentálně je jedním z dvaceti obviněných v kauze údajného ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí fotbalové ligy.

Ve vazbě je jen on a sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz.

Proti rozhodnutí o vzetí do vazby Berbr podal stížnost, které v druhé polovině listopadu odvolací pražský městský soud nevyhověl.

Policisté postupně kauzu rozkrývají, naposled na několika místech zajistili miliony korun v hotovosti patřící Berbrovi.

Kriminalisté také zjistili, že Berbr ovládá společnost Lugas Corporation na Seychelských ostrovech, může přes ni řídit i své podnikání v Česku. I proto soud rozhodl, že zůstane ve vazbě.

Policie zasahovala i na FK Slavoj Vyšehrad.

„Kapitál této společnosti (na Seychelských ostrovech) dle rejstříku dosahuje výše 100 000 dolarů a je rozdělen do akcií, jichž je obviněný držitelem,“ citovala Česká televize z vazebního návrhu Vrchního státního zastupitelství v Praze.

Peníze i investiční drahé kovy objevili policisté při razii v Berbrově bankovní bezpečnostní schránce. Bankovky našli také v jeho kanceláři v budově Plzeňského fotbalového svazu, v jehož čele Berbr stál. Další hotovost zabavili podle České televize v trezoru vedeném na jeho dceru.

Kriminalisté už dřív oznámili, že nekalé praktiky ve fotbale řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Zajišťování důkazů.

Podle vyšetřovatelů Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského fotbalového svazu.

Funkce v českém fotbale opustila také Berbrova partnerka Dagmar Damková. Na vlastní žádost skončila i v komisi rozhodčích UEFA. Zůstala v komisi rozhodčích Mezinárodní fotbalové federace FIFA.

V českém fotbale odnesla skandál komise rozhodčích, protože mezi obviněnými jsou právě kvůli zápasů Vyšehradu i sudí z listiny pro profesionální soutěže. Ti z ní byli logicky vyškrtnuti a zápasy první a druhé ligy neřídí. 

Autor: Miloslav Novák
  • Mohlo by vás zajímat