130 let
Miroslav Janů v dresu Slavie

Miroslav Janů v dresu Slavie | foto: Archiv Slavie

Seriál

Jako hráč neuhýbal. Janů skolil až infarkt na lavičce v Indonésii

Asie
  •   6:00
Té zprávě nikdo z fotbalového prostředí nemohl uvěřit. Znali jej jako nekompromisního a tvrdého obránce, který v dresu Slavie ztrpčoval život útočníkům, ale nikdy nesáhl k unfair zákrokům. Zdravý a přímý Jihočech, jenž se později prosazoval jako trenér, našel svůj ráj v daleké Asii. Infarkt si ale nevybírá a vyhlédl si právě Miroslava Janů, jenž zrovna působil na lavičce indonéského klubu Persebaya 1927. Včera tomu byl rok, měl pouhých 53 let.

Vyšel speciál LN 101 pohnutých osudů

Nový magazín LN - 101 pohnutých osudů.

Klid, je tam Dubák. To si říkali příznivci Slavie v osmdesátých letech, když hrozilo nebezpečí a na obranu týmu z Edenu se valila přesila v dresech soupeře.

Protože Miroslav Janů, to byla jistota. Ať už na místě pravého beka, anebo později v roli středního obránce čili šéfa obrany.

"Přímočarý, nebojácný, důrazný, poctivý hráč. Nechybělo mu sebevědomí, nezalekl se sebevětšího jména," vzpomíná na Miroslava Janů Milan Bokša, jehož novináři nazvali trenérským profesorem a který prošel řadou prvoligových a druholigových klubů.

"Jsou hráči, kteří mají tyhle vlastnosti taky, ale jakmile se jim něco nepovede, jsou poloviční. Mirek byl ale jiný, jeho zarputilost byla nekonečná. Navíc měl výhodu v tom, že uplatňoval svoji hru a nesnažil se o něco, co mu nebylo vlastní. Tím získával navrch i nad mnohem techničtějšími hráči," pokyvuje hlavou.

Autor: Jiří Jakoubek