130 let

Utkání 1. kola první fotbalové ligy: SK Dynamo České Budějovice - SK Slavia Praha, 23. sprna 2020 v Českých Budějovicích. Zleva David Hovorka ze Slavie a Jan Bořil ze Slavie. | foto: ČTK

Slavia na úvod ligy deklasovala Budějovice šesti góly, Pardubice vzdorovaly Jablonci až do konce

Sport
  •   18:27aktualizováno  20:34
České Budějovice/Jablonec - Obhájci titulu fotbalisté Slavie vstoupili do nového ligového ročníku drtivou výhrou 6:0 v Českých Budějovicích. Pražané vedli už v páté minutě 2:0 a v obou poločasech si připsali shodně tři góly. Hattrick dal Stanislav Tecl, další branky vstřelili Jan Bořil, Lukáš Masopust a střídající Tomáš Holeš. Červenobílí zaznamenali nejvyšší ligovou výhru od února 2017, kdy zvítězili v Příbrami 8:1.

1. kolo první fotbalové ligy:

Dynamo České Budějovice - Slavia Praha 0:6 (0:3)

Branky: 1., 26. a 64. Tecl, 5. Bořil, 58. Masopust, 86. Holeš. Rozhodčí: Zelinka - Paták, Hájek - Marek (video). ŽK: Šulc - Tecl, Masopust. Diváci: 1450 (limit 5102 osob na stadionu).

Sestavy:

Č. Budějovice: Drobný - Čolič, Králik, Havel, Skovajsa (30. Kladrubský) - Jánošík (46. Brander), Čavoš (70. Valenta), Šulc, Javorek, Mršič (46. Mészáros) - Matějka (70. Bassey). Trenér: Horejš.

Slavia: Kolář - Coufal, Hovorka, Zima (77. Kúdela), Bořil - Masopust (77. Musa), Stanciu (77. Holeš), Traoré, Ševčík (82. Lingr), Provod (77. Olayinka) - Tecl. Trenér: Trpišovský.

Oba týmy měly před startem sezony v týmu nejmenovanou osobu nakaženou koronavirem, kontrolní testy ale byly negativní a zápase se tak po zmírnění karanténních opatření mohl odehrát.

Slavia prakticky rozhodla o osudu utkání v úvodních pěti minutách. Pražané udeřili hned z první akce, když si na dlouhý pas naběhl Tecl a už po 45 sekundách otevřel skóre.

O čtyři minuty později hosté zvýšili. Po rohovém kopu přizvedl míč Tecl a Bořil jej pohodlně dorazil do sítě. Střelu domácího Jánošíka na druhé straně vyrazil Kolář a v 26. minutě favorit udeřil potřetí. Dlouhý míč si zpracoval Tecl a pomocí drobné Čavošovy teče překonal Drobného.

Jihočeši nehráli bázlivě, ale dělali individuální chyby. I když se dostávali do šancí a snažili se soupeře aktivně napadat, na obhájce titulu nestačili.

Trenér Dynama Horejš zkusil o přestávce svůj tým oživit, když vystřídal oba krajní záložníky. Ale ani změny domácím nepomohly, protože Slavia přidávala góly i po přestávce.

V 58. minutě dorazil po Drobného prvním zákroku do sítě míč Masopust a v 64. minutě se aktivní Tecl dočkal hattricku, když se prosadil hlavou po Ševčíkově přihrávce. Slávistický útočník dal tři góly v jednom ligovém duelu podruhé v kariéře.

Lukáš Masopust v souboji s Petrem Javorkem.
Stanislav Tecl.

Poté se Tecl dokonce připravoval na rekordní čtvrtou branku v utkání, penaltu ale nakonec nezahrával, protože sudí Zelinka pokutový kop po konzultaci s videorozhodčím odvolal. Míč podle záběrů zasáhl Kladrubského rameno a nikoliv ruku. Slavia se i tak šestého gólu dočkala, když v závěru po Olayinkově střele skóroval střídající Holeš.

Jihočeši začali sezonu domácí porážkou stejně jako v minulém ročníku, kdy coby nováček podlehli Opavě.

Nováček vstoupil do ligy prohrou

FK Jablonec - FK Pardubice 1:0 (0:0)

Branka: 61. R. Hrubý. Rozhodčí: Ardeleanu - Moláček, Hrabovský. ŽK: Podaný - Tischler. Diváci: omezený počet (limit 5102 osob na stadionu).

Sestavy:

Jablonec: V. Hrubý - Holík, Martinec, Kubista, Podaný - Hübschman, Považanec (88. Krob) - Ladra (46. R. Hrubý), Kratochvíl, Zelený - Schranz (90. Čvančara). Trenér: Rada.

Pardubice: Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek (77. Huf) - Tischler, Solil, Cadu (74. Pfeifer), Surzyn (77. I Sang-hjok) - Černý (74. Petráň). Trenér: Novotný.

Jablonec v první půli podle předpokladů více držel míč, ale pardubická obrana pracovala spolehlivě a nepouštěla favorita do šancí. V nezáživném úvodním dějství ani jeden z týmů pořádně nevystřelil mezi tyče a výraznější možnost měl pouze na konci 42. minuty hostující Tischler. Elegantně se zbavil dvou protihráčů a přízemní střelou na bližší tyč těsně minul.

Vítěz uplynulé sezony druhé ligy i bez zraněné opory Hlavatého držel s domácími krok, a tak se jablonecký kouč Rada pokusil do druhé půle oživit hru týmu nasazením střídajícího Hrubého. Po jeho tečované střele zahrávali Severočeši v 54. minutě roh a další letní posila Martinec hlavičkoval o zem kousek mimo.

Na opačné straně hostující Černý po centru v dobré pozici netrefil balon. V 57. minutě hlavičkoval Hrubý, mířil však přímo na pardubického brankáře Boháče.

O čtyři minuty později se už jablonecká letní posila z podobné akce dočkala. Hrubý si naskočil na Holíkův centr z pravé strany a hlavičkou k tyči svým premiérovým soutěžním gólem v dresu Severočechů otevřel skóre.

Boháče poté protáhl Považanec. Pardubičtí, kteří naposledy hráli první ligy v sezoně 1968/69, drželi naději na nečekaný bodový zisk až do závěru, srovnat však nedokázali. Naopak mohli na konci ještě podruhé inkasovat. Po střele domácího Zeleného zachránil hosty za již překonaným Boháčem obránce a vzápětí se pro změnu proti Podanému vytáhl pardubický gólman.

Ostatní výsledky 1.kola:

MFK Karviná - Baník Ostrava 0:0

Rozhodčí: Hrubeš - Flimmel, Vitner - Machálek (video). ŽK: Smrž, Twardzik, Bolek - Kuzmanovič, Jirásek, Jánoš. Diváci: omezený počet (limit 5102 osob na stadionu).

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 4:0 (2:0)

Branky: 13. Puškáč, 31. Jindřišek z pen., 75. Bartek, 82. Dostál. Rozhodčí: Rejžek - Caletka, Horák - Lerch (video). ŽK: Köstl - Jakub Klíma, Mazuch, Mašek. Diváci: 1450 (limit 5102 osob na stadionu).

Autor: ČTK