130 let

Útočníci Michal Vondrka (vlevo) a Lukáš Radil na tréninku české reprezentace. | foto: ČTK/AP

Navrátilec Radil: Překvapilo mě, že to nebylo tak úplně strašné

Sport
  •   5:00
Riga - Poprvé od úvodního zápasu s Ruskem (3:4) se dostal na závěr základní skupiny na mistrovství světa v Rize zpět do sestavy českých hokejistů útočník Lukáš Radil a hned pomohl k výhře nad Slovenskem 7:3 gólem. V roli náhradníka na tribuně strávil třicetiletý účastník světového šampionátu v Paříži v roce 2017 a olympijských her v Pchjongčchangu pět zápasů a do hry se dostal znovu až po 11 dnech.

Jordán, Zohorna i Radil. Pešán pozval do přípravy na MS pětici hokejistů z KHL

„Jako první oproti těm ostatním dnům bylo zvláštní, že jsem se zpotil. Já jsem se cítil docela dobře. Čekal jsem, že to bude o dost horší,“ řekl Radil na on-line tiskové konferenci po zápase, který by jeho 74. v národním týmu a polepšil si na 18 branek.

„Jak kluci dali hned první střídání gól, zdálo se mi, že jsme diktovali tempo zápasu. Hráli jsme hodně s pukem, což mi to hrozně usnadnilo, než když hrajeme s týmem, proti kterému musíte furt někde nahánět puk. Překvapilo mě to, že to nebylo tak úplně strašné,“ líčil střelec Spartaku Moskva.

Útočníci Tomáš Zohorna (vlevo) a Lukáš Radil při tréninku české reprezentace.
Lukáš Radil v dresu Pardubic

Přiznal, že role náhradníka na turnaji, který se odehrává navíc v ‚bublině‘ mezi hotelem a halou, není vůbec snadná. „Já jsem tady byl už na takovém pobytovém zájezdu. A také poznávacím, který byl pomocí jednoho okénka mířeného na Rigu. Úplně jsem si to neužíval a zaměřil jsme se na jiné činnosti. Ale bylo to hodně dlouhé,“ podotkl Radil.

Češi deklasovali ‚hokejového trpaslíka‘ z Velké Británie, postup do čtvrtfinále mají ve svých rukách

„V tomhle je to mistrovství světa úplně jiné než ta ostatní. Jste zavření v bublině a jediné, kam se dostanete, je buď zimák nebo taková malá ohrádka před hotelem. Zhruba takhle to probíhalo. Tak to je, to už bylo a uvidíme, jak bude,“ podotkl.

Trenéři dali dosavadním náhradníkům proti Slovensku příležitost místo odpočívajících hráčů a asistent trenéra Jaroslav Špaček prohlásil, že mají možnost si říci o zařazení do sestavy pro čtvrtfinále. Radil se neodvážil tipovat, nakolik je sestava už z předešlých zápasů daná. „Vůbec si netroufám odhadovat, protože nejsem v odhadech dobrý,“ prohlásil.

S obhájci titulu Finy očekává ve čtvrtečním čtvrtfinále tuhou bitvu. „Hodně bruslí, bude to nahoru dolů. Bude to těžký zápas, je to čtvrtfinále a je jedno, s kým se hraje. Musí se vyhrát, aby se dosáhlo na úspěch,“ dodal Radil.

Autor: ČTK