130 let

Zůstane Jaromíru Jágrovi úsměv na tváři? | foto: Michal Růžička, MAFRA

POHLED: Dárek k Jágrovým 47. narozeninám. Využije Kladno přímého postupu?

Sport
  •   13:15
Své 47. narozeniny slaví dnes, ale už ve čtvrtek Jaromír Jágr od 11 mužů, kteří coby členové výkonného výboru velí českému hokeji, jeden „dárek“ dostal. Nešel opentlit mašlí, není hmatatelný, klidně mu může být celý život k ničemu nebo se za rok proměnit v dar danajský, jenž může legendu naopak smutkem rozplakat.

Hokejový průlom. Končí baráž, od příští sezony nejhorší tým rovnou z extraligy sestoupí

Je to týden, co si Jágr pochvaloval, že svaz zvažuje zrušení baráže o extraligu, kterou by nahradil přímý postup a sestup. 

A buch! Ve čtvrtek v 15.43 dorazila novinářům do e-mailu „utajená“ tisková zpráva č. 91, v níž se skrývalo stěžejní sdělení. Od příští sezony poslední extraligový mančaft přímo sestoupí, zatímco vítěz 1. ligy půjde výš.

„Přímé postupy a sestupy považuji za sportovně nejspravedlivější,“ hájí počin šéf svazu Tomáš Král.

Prezident hokejového svazu Tomáš Král.

Ano, spravedlnost je teď tím, co zastánce a odpůrce rozděluje. Jágr, jehož Kladno se už pět let plácá v 1. lize, argumentuje: 

„Play off první ligy je prostě válka. Ti hráči hrají jak o život a může se jich několik zranit. A není možné mít nabitou sestavu na šest mužstev jako Real Madrid.“

„Máš čtyři hráče mimo a jdeš proti týmům z extraligy, které se na tuhle fázi připravovaly čtyři měsíce. Co to je pak za spravedlnost?“

„Jako kdyby musel boxer vyboxovat přes den pět zápasů, aby se dostal k večernímu zápasu o titul. Jak by ho potom asi tak zvládnul?“

Přesto ve čtvrtek pro iSport.cz přiznal, že by se spokojil, i kdyby vítěz 1. ligy a předposlední z extraligy dostali v baráži bodovou bonifikaci.

Hokejové změny v Česku

Kromě zavedení přímého sestupu a postupu hokejoví šéfové schválili i zúžení juniorské extraligy. Tu od příští sezony bude hrát 17 či 18 klubů (teď 24) a nebude se z ní sestupovat. V extralize dorostu dojde od sezony 2020/21 ke snížení počtu účastníků ze 30 na 24. Uzavřená však dorostenecká liga nebude.

Mnozí extraligoví šéfové ale reagují, že baráž spravedlivá je i teď. Že prý by poslední tým měl mít šanci se porovnat s vítězem nižší soutěže a že v poslední době prvoligisté stejně skrz toto síto prošli dál. 

Jenže už nepřidávají jedno ale. Když se o patro výš dostali koncem dubna, horko těžko dával manažer dohromady extraligovou soupisku. Trh je tou dobou dávno přebraný.

Souhlasím se svazem. Vítězi 1. ligy – při splnění licenčních podmínek – mají být za odměnu otevřeny brány mezi elitu. Zaslouží si to, ne aby tvrdé pachtění mělo jen virtuální (barážový) nádech. 

A stejně tak si poslední zaslouží profackovat a alespoň na rok se ocitnout v „pralese“, však poslední roky ukazují, že adeptů na pár pohlavků je tu dost.

Co však ve čtvrtek překvapilo, je ráznost svazu. Král si sice s myšlenkou pohrával pár let, ale extraligové kluby byly proti. 

Až teď vyrazil do tažení – veřejně poprvé o zavedení přímých sestupů promluvil před dvěma týdny pro MF DNES

Ještě minulý týden naše novinová anketa ukázala, že osm celků (těsná většina) je proti, ale Král – navzdory původní představě – na jejich posvěcení nečekal. 

Výkonný výbor hlasoval 9:2 a on to zdůvodnil: „Netýká se to jen extraligy a má to dopad na celý český hokej.“

Tomáš Plekanec se vrátil do dresu Kladna. Kdy se k němu přidá na ledě i Jaromír...
Ústí nad Labem, 14. 08. 2018, hokej Ústí - Kladno, naskočil Jaromír Jágr. Foto:...

Teď musí přijít další kroky. Přímý postup umožní, aby svaz klubům v 1. lize poručil kvóty pro mladé, kteří nedostávají příliš šancí. To s baráží nešlo, protože by mezi soutěžemi panovaly nerovné podmínky.

Za rázné bouchnutí do stolu si Král a spol. zaslouží chválit, stejně jako za zúžení juniorské ligy. 

Jen ať entuziasmus nevyprchá s jarním nádechem, který čtvrtek přinesl. Aby český hokej zalilo slunce, musí do stolu bouchnout ještě mockrát.

Autor: Robert Sára