130 let

Lance Armstrong se vrátil na Tour de France coby člen amatérské skupiny bývalého fotbalisty Geoffreye Thomase, která „testuje“ tratě. Vřelého přivítání se ale nedočkal. | foto: Reuters

Dlouholetý šéf Armstronga Bruyneel: Vraťte mu jeho tituly, všichni měli přístup ke stejným prostředkům

Sport
  •   11:40
Brusel - Johan Bruyneel, dlouholetý týmový šéf Lance Armstronga, vyzývá: „Vraťte Lancovi sedm titulů z Tour, o které jste ho okradli. Zaslouží si své místo mezi největšími cyklisty historie.“

Současnou cyklistickou generaci Bruyneel obviňuje z pokrytectví. S nadsázkou (doufejme...) přidává, že jednou třeba sám bude prezidentem UCI a povede si rozhodně lépe než dnešní vládci unie.

V rozhovoru pro belgický časopis Humo se snažil přesvědčit: „Všichni šampioni největších závodů v cyklistické historii byli zároveň i nejlepšími ze své generace.“

Tedy včetně Lance Armstronga.

Bruyneel i Armstrong platili za muže s obrovským egem, kteří byli schopní jít při prosazování svých cílů takřka přes mrtvoly, za pomoci ruinování kariér jiných. V čemž se podle komisařů Americké antidopingové agentury USADA lišili od řady dalších dopujících cyklistů své éry.

Obhajobu Armstronga nicméně Bruyneel staví na tvrzení, že v 90. letech dopoval v pelotonu každý. „Všichni měli tehdy přístup ke stejným prostředkům, ke krevnímu dopingu i EPO. Greg LeMond s oblibou říká: Já byl jediný čistý vítěz. To je kravina,“ obvinil ze lži trojnásobného vítěze Tour.

„LeMond vždycky jezdil za francouzské týmy a ty byly považovány za krále kortizonu. Na Tour porazil Hinaulta i Fignona, kteří se k dopingu přiznali. Jak by to mohl dokázat, kdyby sám nic nebral?“

Lance Armstrong se vrátil na Tour de France coby člen amatérské skupiny...
Lance Armstrong při vyjížďce na kole.

Američan LeMond pochopitelně oponuje a trvá na tom, že nic nebral. Naopak, svůj propad z předních pozic v sezoně 1993 spojuje právě s tím, že v pelotonu se tehdy masivně objevilo EPO, které on nikdy nepoužil.

Bruyneel nařkl z dopingu rovněž Marka Madiota, dnes šéfa worldtourového týmu FdJ, byť během kariéry nebyl nikdy pozitivně testován.

Stáj FdJ se nyní ani nesnažila toto tvrzení dementovat či komentovat. V současném cyklistickém profisvětě už platí pravidlo: na útoky Bruyneela a Armstronga se nereaguje, jde přece o muže vyobcované z našeho společenství.

Autor: Tomáš Macek