130 let
Hlava Japonského olympijského výboru Tsunekazu Takeda rezignuje na svoji pozici.

Hlava Japonského olympijského výboru Tsunekazu Takeda rezignuje na svoji pozici. | foto: Reuters

Olympijský skandál. Japonsko je nařčeno z korupce, která vedla k získaní pořadatelství

Sport
  •   11:51
Tokio - Hlava Japonského olympijského výboru Tsunekazu Takeda rezignoval na svoji pozici. Důvodem je nařčení z údajného uplácení, které vedlo k výhře japonské strany při ucházení o pořadatelství na letních olympijských hrách v roce 2020.

Takeda je vyšetřován francouzskými státními zástupci, kteří se snaží dokázat úplatky Japonského olympijského výboru v hodnotě 2 milionů euro (zhruba 51 milionů korun), jež měly vést k vítězství Japonska v pořadatelství vedeném v roce 2013, ve kterém porazilo Madrid a Istanbul.

„Nevěřím, že jsem udělal něco nezákonného,“ řekl Takeda, když oznámil, že nebude usilovat o znovuzvolení (funkce mu končila v červnu). Japonští zastupitelé jsou z celého průběhu zaskočeni a striktně odmítají jakoukoliv korupci.

Společnost, na kterou byla platba provedena, je spojena se synem bývalého světového šéfa světové atletiky Lamine Diacka, který byl též členem Mezinárodního olympijského výboru. Ten byl jedním z těch, kdo udělil pořadatelství Tokiu a je též vyšetřován z korupce, kterou prošetřují francouzští vyšetřovatelé.

19.března 2019 v 09:20, příspěvek archivován: 20.března 2019 v 11:52

VIDEO: Tsunekazu Takeda says he?s resigning in June as president of Japanese Olympic Committee. JOC caught up in voting-buying scandal to land Tokyo Olympics. Same thing in Rio. IOC cannot clean up bid process wilts billons sloshing around. https://t.co/GXm

Pro zobrazen? videa mus?te m?t zapnutou podporu JavaScriptu

Tsunekazu Takeda says he’s resigning in June as president of Japanese Olympic Committee. JOC caught up in voting-buying scandal to land Tokyo Olympics. Same thing in Rio. IOC cannot clean up bid process wilts billons sloshing around. https://t.co/GXmbzU7rgv

Zástupci Japonského olympijského výboru vydali prohlášení, ve kterém uvádí, že veškeré platby v souvislosti s kandidaturou na letní olympijské hry jsou legitimní.

Tsunekazu Takeda je dvojnásobným účastníkem letní olympiády, v roce 1972 a 1976 soutěžil jako člen parkurového družstva Japonska, v letech 1984,1988 a 1992 byl jeho trenérem. Ve funkci hlavního představitele Japonského olympijského výboru byl od roku 2001.

„Bereme na vědomí a s nejvyšší úctou přijímáme rozhodnutí pana Takedy odstoupit. Náš respekt k tomuto rozhodnutí je ještě větší, protože byl tento krok učiněn na ochranu olympijského hnutí. Presumpce neviny na které trváme, stále převažuje,“ řekl ve svém vyjádření Mezinárodní olympijský výbor.

Autor: