Lidovky.cz

Vánoční salát jinak? Připravte ho s avokádovou majonézou

Jídlo

  6:03
Každý rok přemýšlíme, jak okořenit štědrovečerní večeři, aby nebyla stejná jako loni. Své blízké chceme totiž něčím překvapit. Pokud vás nic nenapadá, zkuste místo tradičního bramborového salátu udělat ten s jednoduchou avokádovou majonézou.

Vánoční salát foto: Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Vánoční salát s avokádovou majonézou

  • 800 g brambor (nejlépe těch na salát)
  • 1 cibule
  • 100 g nakládaných okurek
  • 100 g sterilovaného hrášku
  • 100 g sterilované krájené mrkve
  • 5 vajec

Na avokádovou majonézu:

  • 3 zralá avokáda
  • 80 ml olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octu
  • 1 stroužek česneku
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice

Vejce dáme vařit natvrdo (10 minut) a brambory uvaříme ve slupce (20–30 minut, záleží na velikosti brambor). Mezitím, než se uvaří vejce s bramborami, nakrájíme okurky na malé kostičky, cibuli nasekáme najemno a vše dáme do velké salátové mísy společně s hráškem a mrkví. Pak připravíme majonézu – rozmixujeme avokáda, olivový olej, vinný ocet, česnek, sůl, pepř a dijonskou hořčici a dáme zatím do lednice. 

Bramborový salát bez kořenové zeleniny podle michelinského kuchaře

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. To samé uděláme s vejci. Brambory a vejce dáme do mísy k ostatním ingrediencím a promícháme. Přidáme avokádovou majonézu, znovu zamícháme a salát dáme odležet nejlépe do druhého dne na studené místo.

TIP - Pokud jste zvyklí v salátu na salám, zkuste ho nahradit kvalitní kuřecí šunkou.

Recept pochází z kuchařky Jíme zdravě s Fitrecepty II. 

Jaký bramborový salát udělat letos?

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.