31. prosince 2013 15:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Co připravit na Nový rok k obědu? Přinášíme tři recepty z čočky

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 0Diskuse
Čočka - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Čočka - ilustrační foto. | foto: Shutterstock
Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Navíc má i blahodárné účinky na naše zdraví. Připravit ji můžete klasicky s uzeným, nebo si z ní třeba uvařit polévku. Server Lidovky.cz vybral tři recepty, které si můžete připravit první den v novém roce.

Čočka na kyselo s vařeným uzeným masem

Na čočku:

  • 400 g čočky
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 4–5 lžic octa
  • 1 lžička cukru

Čočku propláchněte pod studenou tekoucí vodou a nasypte do misky. Zalijte 2 cm nad čočku vodou z kohoutku a nechte 1 nebo 2 hodiny trochu nabobtnat. Vodu z namočení čočky slijte, a čočku nasypte do hrnce. Přidejte bobkový list, sůl a zalijte tak, aby hladina vody byla asi 3 cm nad ní. Přiveďte k varu a velmi zvolna zpola zakryté vařte přibližně hodinu, až čočka změkne. 

Mezitím oloupejte a nadrobno nakrájejte cibuli a rozpusťte sádlo v malém kastrůlku. Přidejte cibuli a na středním plameni chvíli duste, dokud nezměkne. Zasypte ji moukou a ještě asi minutu intenzivně míchejte, aby se mouka osmažila a vytvořila jíšku pro pozdější zahuštění. Odstavte stranou a nechte vychladnout.


 Jakmile je čočka uvařená, slijte zbývající vodu a zachyťte ji. Bobkový list odstraňte. Část horkého vývaru přilijte ke studené jíšce a metličkou rozmíchejte. Přilijte i zbytek, přiveďte k varu a nejméně pět minut povařte, aby se moučná chuť ztratila a omáčka zhoustla. Nezapomínejte pravidelně míchat, zahuštěné věci se s oblibou přichytávají na dno kastrůlku. Omáčku vraťte k čočce a promíchejte. Dochuťte postupně octem, to znamená po malých lžičkách a stále přitom ochutnávejte a hodnoťte stav kyselosti. Pak totéž zopakujte s cukrem, případně ještě osolte.

Na uzené maso:

  • 1 kg uzeného masa
  • 500 g hovězích kostí
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 3 kuličky černého pepře

 
Mrkev a petržel oškrábejte, cibuli oloupejte. Všechno maso i kosti opláchněte pod studenou tekoucí vodou a vložte do hrnce. Zalijte vodou tak, aby bylo akorát ponořené, přidejte zeleninu, koření a přiveďte k varu - jen velmi mírnému, sotva znatelnému. Vzniklou pěnu odstraňujte a vařte 75 minut. 

Vyndejte uzené maso na talíř a nechte ho zakryté chvíli odpočinout. Po deseti minutách slijte uvolněnou šťávu zpět do vývaru, maso nakrájejte na plátky a můžete ho podávat s čočkou a chlebem. Hovězí kosti ještě touto dobou nejsou zcela provařené, takže pokud si chcete připravit silnější vývar, nechte všechno další dvě hodiny pozvolna vařit (nebo spíše táhnout, o velké bubliny v hrnci tu nikdo nestojí).
 
Recept a foto pochází z Vánoční kuchařky pro dceru Jany Florentýny Zatloukalové.

Čočková polévka

  • 200 g čočky
  • 1,5–2 l vody
  • 2–3 stroužky česneku
  • mražená nebo sušena celerová nať
  • sůl, majoránka
  • 70 g másla nebo sádla
  • 3 vrchovaté lžíce hladké mouky na jíšku
  • 200 g uzeného masa nebo 1 nožička maďarské klobásy nebo čabajky

Zapečená čočka s jáhly

Čočku vsypeme do studené vody a přivedeme k varu, vodu slijeme a znovu zalijeme asi 1,5 l vody. Uvaříme do měkka, přidáme utřený česnek, celerovou nať a osolíme. Umícháme světlou jíšku, rozředíme ji studenou vodou a za stálého míchání nalijeme do polévky. Přidáme majoránku a nakrájené uzené maso nebo klobásu. Ještě důkladně povaříme.

  • 200 g čočky
  • 200 g jáhel
  • 1 velká cibule
  • 100 g sádla, nejlépe husího mletý pepř
  • sůl
  • majoránka
  • drcený kmín

Postup: Čočku propláchneme a na několik hodin namočíme do studené vody. Poté ji uvaříme do poloměkka a přidáme k ní jáhly, které nejprve předtím dvakrát spaříme vařící vodou. Společně dovaříme doměkka. Nakrájenou cibuli osmažíme na sádle a vmícháme ji s prolisovaným česnekem, mletým pepřem, drceným kmínem a solí do směsi čočky a jáhel. Vše promícháme. Pekáček vymastíme sádlem, naplníme připravenou směsí a ve vyhřáté troubě zapečeme asi 25 minut při 180 °C. Jako přílohu můžeme podávat chléb nebo bílé pečivo či nakládanou zeleninu.

Recept pochází z Kuchařky pro báječné tchyně.

apeAlena Pecháčková
  • 0Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!