Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

PUNČOCHÁŘ: Píšu, protože mě to baví. Reklamu nedělám nikomu

Jídlo

  6:54
Dnes to bude trochu jinak, nebudu komentovat jídlo, restaurace či jiné gastro projekty. S vaším dovolením si dnes trochu postěžuji a nechám vás nahlédnout do kousku mého světa. Občas si říkám, zda má vlastně smysl psát, radit a být tak nějak mediálně aktivní a na očích. Můj úkol je totiž vařit. Samozřejmě chápu, že mám restauraci a chci, aby lidé věděli, kde je, a kam mají přijít ochutnat mé jídlo.

Jan Punčochář foto: Grand Cru

Většinou přichází pozitivní reakce, ale občas se setkám i ne příliš příjemným chováním. Přijde mi, jakoby snad už nebylo ani možné napsat svou vlastní glosu, sám za sebe bez toho, aby mi pak někdo vynadal. A tím, vážení, nemyslím vás čtenáře, kterých si velmi vážím a jsem vděčen za každý, i negativní, komentář.

Abych to lépe specifikoval. V minulé glose jsem se věnoval zvěřině. Psal jsem, že je celkem obtížné sehnat kvalitní zvěřinu, dokonce jsem zmínil jeden kamenný obchůdek, kam obyčejný smrtelník může jen tak přijít a za pěknou cenu tam dostat velmi dobrou kvalitu. Nikdo mi za to nezaplatil, dokonce tam nemám ani rodinu či blízké přátelé, jen šlo o dobrou radu.

Jako šéfkuchař spolupracuji s několika subjekty, školím, dělám osvětu nebo učím vařit. Z velké části jde ale o společnosti, které se zaměřují hlavně na restaurační provozy. Já ovšem svou glosu nepíšu pro profesionály, ale pro lidi, kteří rádi vaří nebo je zajímá gastronomie obecně. Nemohu jim (myšleno vám) tedy naservírovat dodavatele, u kterých odebírám já, ač jsem s nimi sebevíc spokojený, a to že s těmi svými mám skvělé zkušenosti.

Ale uznejte, asi by nikoho neoslovila informace o tom, že ten a ten velkoobchod nabízí skvělou zvěřinu, ale lze tam odebírat jen v momentě, kdy máte gastro firmu a utratíte u nich nějakou minimální částku. Ono totiž není zcela možné, aby kamion s čerstvou zvěřinou, rybami či zeleninou objížděl celou Prahu a každý si vybíral, co chce a co ne. To už je holt výhoda profíka, že se dostane k věcem a potravinám dané kvality mnohem snadněji.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Abych to shrnul, zkrátka jsem po minulé glose pochopil, že člověk nesmí zmiňovat nikoho a nic nebo všechno a všechny. Jde ale přece o glosu, která není placená žádnou společností, o glosu kterou píšu dobrovolně a rád a o glosu, kde propaguji maximálně tak sebe a své vaření. Ale i tu se musím ohlížet a nemohu psát v klidu a nebát se, aby se následně někdo neozval s tím, že jeho jsem nezmínil. Jde o můj prostor, který mohu využít k tomu, abych informoval, pobavil, rozhořčil, ale rozhodně ne, abych prodával nějaké produkty či služby. Od toho tu je placená reklama, ne já.

Bohužel to často lidi nechápou. V dnešním světě každý vidí jak je vše zaplacené, nebo podplacené. Myšlenka, že by něco vzniklo jen proto, aby někdo edukoval či pobavil, je úplně nepředstavitelná. Když mě server Lidovky.cz oslovil, zda bych chtěl psát články, moc jsem nevěděl, co od toho čekat. Musím ale uznat, že mě to baví, baví mě reakce, egoisticky mě baví, když mi známí říkají, že četli, co jsem napsal a že jsem v nich vyvolal nějakou emoci. Proto to dělám. Nic víc nic míň.

jÍDLO POD PALBOU

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka a nově také pivní someliér Robert Demeter, který je pivním specialistou pivotéky Pípa - Beer Story.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha