Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

PUNČOCHÁŘ: Proč nemůžeme jíst na food festivalech z talířů?

Jídlo

  6:06
Tradičně na jaře a v létě bývá čas různých food festivalů, kterých je i letos jak hub po dešti. Osobně si stojím za tím, že dobrý festival jídla určitě má své místo na gastronomické mapě světa, ale té práce za tím je opravdu neuvěřitelně. Sám si dokola kladu otázku, proč tam vlastně ty restaurace chtějí.

Jan Punčochář foto: Archiv Jana Punčocháře

Pokud jde jen o promo, což ve většině případů jde, pak to beru jako věc velmi chvályhodnou. Myslím totiž, že na takovém festivalu restaurace příliš nevydělá a naopak peněz to stojí víc než dost. Fandím ovšem každému, který se k takovému kroku rozhodne – jak pořadatelům, tak účastněným restauracím, jelikož právě takové akce, pokud jsou dobře zvládnuté, mohou dostávat zajímavou gastronomii mezi širokou veřejnost.

Pokud se jako restaurace rozhodnete jít do nějakého food festivalu, a podotýkám, že já se svou restaurací jsem to zatím ještě neudělal, pak jdete do risku, který může přinést ovoce, nebo vám zruinovat stav účtu. Musíte si uvědomit, že se chcete prezentovat v dobrém světle, chcete, aby si vás lidé pamatovali v největší parádě, a to sakra něco stojí. Paradoxně to mají nejjednodušší ti, kteří příliš nevaří, ale spíš „skládají“. Na druhou stranu je skvělé, že lidi ochutnají věci, které obvykle nemají šanci poznat.

Z minulosti známe příklady festivalů, které zkrachovaly, kdy to prostě nevyšlo. Ona to totiž není žádná legrace udělat dobrý food festival. Na festivalech jídla bývám spíše jako host pořadatele a vždycky jsem strašně rád za ten kontakt s lidmi. Baví mě, jak reagují na mé jídlo, bezprostředně, často překvapeně. Ale ani já se nikdy nepouštím do velkého vaření.

Zrovna tuhle jsem byl účasten jednoho festivalu. Na jedné straně jsme dělali krásné selátko v bulce, na druhé jsem měl ústřice. Ten víkend jsme otevřeli 2 500 ks ústřic. Každý to chtěl ochutnat. Na sebe nikdo neměl ani pomyšlení, jelikož to znali. Dokonce tam byl kluk, který si dal ústřici a neudržel ji v sobě, jelikož to jedl poprvé a je fakt, že k ústřicím se musí člověk projíst. On ale přišel za hodinku zpátky a chtěl ji znovu, protože si řekl, že to prostě musí dát. A dal. A měl z toho šílenou radost. Ústřice byly zkrátka hit.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Jediné, co mi na festivalech hodně vadí a nad čím se musíme zamyslet, je ekologická stránka. Na jednu stranu tam chodí lidé, kteří si hledí toho, co jedí, chtějí ochutnávat krásné maso, starají se o to, co jim člověk dá na talíř a na druhou stranu je jim jedno, že všechny ty dobroty vychutnávají z plastových tácků. Toho odpadu je pak neuvěřitelné množství.

Proč když je v každé lepší restauraci už standard, že se třídí odpad, na festivalech to tak není? Proč nemohou koupit eko tácky, příbory i kelímky? Jsem si jist, že těch pár korun navíc by každý zaplatil, kdyby věděl, proč tomu tak je.

Každopádně já osobně se na food festival dívám jen pozitivně, pokud jsou dělané poctivě a nesnaží se restaurace jen ožebračit. A risk je zisk a zkusit se má všechno, a tak přeju moc štěstí a hlavně jasnou mysl při počítání výdajů každé restauraci i pořadateli, kteří se snaží edukovat a překvapovat pěkným gastro zážitkem každého, kdo na festival dorazí.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Tomáš Brůha, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...