schránka
VYZKOUŠET PREMIUM
Přihlásit
Můj účet
130 let
Lidovky.cz
☰
užitkové rostliny
Revoluce na talíři: Je o geneticky modifikované potraviny zájem?
Premium
V zemědělství jsme amatéři. Mravenci nás předběhli s pěstováním plodin a chovem „krav“ o desítky milionů let
Premium
Zemědělci na Chebsku chystají protest. Je proti naší vládě, ne Bruselu, říkají
Žížaly mají podobný podíl na světové produkci potravin jako Rusko, říkají vědci
Cháron a Kerberos zhatili šanci na levnou zeleninu. Brambor bude méně, problém může být s cukrovou řepou
Premium
Mizí 13 hektarů ornice denně
Premium
Soláry míří na česká pole a vinice. Budou se ovoce a zelenina pěstovat pod panely?
Premium
Krajina jako celek ztratila schopnost zadržovat vodu. Mohou za to těžké stroje, říká odborník
Premium
Rozhovor
Zachraň mikroba, zachráníš svět. Včelám pomáhají vlastní střevní bakterie
Premium
Doporučujeme
Na samosběr se dělají i pořadníky. Kam na něj vyrazit, co sklízet a kolik zaplatíme?
Premium
Doporučujeme
Místo květáků melouny. Počasí mění česká pole, tradiční plodiny nahrazuje exotika
Premium
Mák začíná z polí vytlačovat žlutou řepku, Česko je světovou velmocí v jeho pěstování
Původní zpráva
Chladnější léto? Návrat k normálu, říká meteorolog. Zemědělcům počasí ale škodí
Původní zpráva
Konec monotónně žlutého Česka: sedláci ‚rozbijí‘ pole. Kdo tak neučiní, přijde o dotace
Stát chce do škol více lokálních potravin. Ministra Tomana inspiroval návrh na povinnou kvótu českého zboží
Původní zpráva
Nahradí jednou technologie včely? Izraelští pěstitelé zkouší opylovat plodiny mechanicky
Současné sucho v ČR je horší než v minulých dvou letech. Zemědělci ale mohou doufat v deštivější květen
Sladká historie: cukr je všudypřítomný, ale bývaly doby, kdy byl na českých stolech velkou vzácností
Premium
Řepku lidé vnímají negativně. Je to ale plodina, která půdě prospívá, říká farmářka
Rozhovor
Kdo s koho: bio versus nebio. Co je zdravější?
V Česku skončí obří lány. Farmáři buď rozdělí pole, nebo se vrátí ke staré praxi předků
Premium
Malá bramborová revoluce; komu chutnají moučnaté brambory a kde se vzaly fialové hlízy?
Sucho nikam neodejde. Žádná z předchozích generací tak rychlou změnu klimatu nezažila, říká bioklimatolog
Rozhovor
Geny na talíři. Lidé přece nepotřebují nehnědnoucí jablka, říká biochemik
Rozhovor
Ovocnáři kompenzace za sucho nedostanou. Kvůli nedostatku peněz
Hmyz jako biologická zbraň. Vedlejší produkt potřeby geneticky upravovat plodiny
Co nám hmyz nechá na poli. Přijde lidstvo časem o část světové úrody?
Fíky místo kukuřice? Sucho mění česká pole, vědci získali na zemědělský výzkum 340 milionů
Expert: Možná jednou budeme pěstovat citrusy. Příští rok můžeme čelit jiným extrémním podmínkám
Rozhovor
Do Prahy přijedou světoví odborníci na rostlinné hormony
Olomoučtí vědci vyvinuli nové a účinnější ekologické hnojivo
V Kalifornii hoří tisíce polí s marihuanou. Zemědělci přicházejí o milionové investice
Národ sběračů? Češi loni nasbírali lesní plodiny za pět miliard, nejvíc houby
Testy prokázaly africký mor už u 40 divočáků. Myslivci smí lovit zakázanými metodami
Česku hrozí sucho. Silně postiženo suchem je už 11 okresů, říká Jurečka
Vody bude stále ubývat. Pršet bude stejně, ale čekejme více tepla a méně sněhu
Načíst další
Lidovky.cz
☰
Rubriky
Události
Názory
Magazín
Kultura
Orientace
Seriály
Video
Obrazem
Esprit
Premium
Lidové noviny digitálně
Newsletter
Neviditelný pes
Archiv
Lidové noviny před 100 lety
Samizdatové Lidové noviny
Kontakty
Redakce
Inzerce
Napište nám
Nastavení zobrazení
Cookies
Nastavení cookies
Sledujte nás na
Facebook
Twitter
Instagramu