130 let
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Kultura pro uvězněné vrahy. Neumožnit italským mafiánům poslech hudby je zbytečným omezením práv, rozhodl soud

Kultura
  •   5:00
Řím/Praha - Člen italské mafie, který si odpykává více než 20letý trest na „samotce“, si nyní může krátit čas poslechem hudby. Jde už o jeho druhé vítězství u soudu, které mu zajistilo zpříjemnění pobytu v cele. Dle italského soudu je vlastnění CD přehrávače slučitelné se základními právy na přístup ke kultuře. O případu informoval server The Guardian.

Osmačtyřicetiletý Domenico Strisciuglio, který je uvězněný od roku 1999 za vraždu a další zločiny související s mafií, byl součástí rodinného klanu z italského města Bari ležícího u Jaderského moře v jižní části země. Ve čtvrtek se soudci v Sassari - městě na Sardinii, kde si Strisciuglio odpykává svůj trest - shodli na tom, že poslech hudby je součástí ústavně zaručených práv člověka. Případ se začal projednávat poté, co věznice odmítla mafiánovu žádost na koupi CD přehrávače. Jeho právník se obrátil na soud, aby mu umožnil rozšířit možnosti zábavy nad rámec sledování televize v jeho cele.

Španělský rapper jde do vězení kvůli kritice monarchie. Podporuje ho i česká europoslankyně

Strisciuglio v roce 2019 už vyhrál jiný soudní případ, kdy soudci rozhodli, že mu může být umožněno sledovat televizi i po půlnoci. Tentokrát soudci poznamenali, že televizní kanály, ke kterým má vězeň přístup, nenabízejí programy „schopné uspokojit někoho, kdo má zájem poslouchat hudbu“. Podle soudců „by odepření tohoto obvyklého zvyku mělo za následek zbytečné omezení práv zadrženého“.

Umožnit vězňovi vlastnit CD přehrávač je v souladu s „jeho primárními právy na výkon kulturní činnosti“, rozhodli soudci. Tato práva nelze omezit žádnou formou zadržení a to ani článkem 41, bodem a, uvedli soudci v rozsudku citovaném serverem The Guardian. Nařízení známé jako článek 41 Zákona o vězeňské správě známé též jako carcere duro, tedy „tvrdý vězeňský režim“, umožňuje italským úřadům omezit některá vězňova práva s cílem zcela ho odříznout od kriminálních kolegů z jejich minulosti. Článkem může být v italské legislativě pozastaveno právo volit, možnost pořádat sportovní aktivity, možnost posílat ven z vězení peníze, dostávat balíčky či užívat telefon.

Itálie zpřísnila podmínky věznění mafiánů a teroristů v návaznosti na krvavé střety v 80. a 90. letech, které vyvrcholily vraždou dvou vrcholných prokurátorů stíhajících mafii, Paola Borsellina a Giovanniho Falcona, v roce 1992. V říjnu 2019 Evropský soud pro lidská práva se sídlem ve Štrasburku rozhodl, že italský tvrdý režim porušuje lidská práva, přičemž rozhodnutí odůvodňoval popsáním životních podmínek, které prý vězně vystavily nelidskému a ponižujícímu zacházení.

Autor: Dominik Stein