Markéta Janďourková
|
Kurkumovník dlouhý je víceletá rostlina z čeledi zázvorníkovitých dorůstající až dvou metrů. Říká se jí i žlutý kořen, kurkuma, cina, koa, či žlutý zázvor. V našich končinách ji v přírodě nenajdeme, je to tropická rostlina, domovem pravděpodobně v jihovýchodní Asii. Tam ji ostatně kultivovali již před zhruba 4000 lety. V celé Asii se kurkuma hodně využívá. Jistě jste se s ní potkali i vy – například ve známé směsi koření kari.
Kurkumovník sice v našich končinách volně neroste, to však neznamená, že si ho nemůžeme vypěstovat doma. Pěstujeme ho jako pokojovou rostlinu, případně v květináči venku – na zimu ho musíme přemístit dovnitř, jako tropická rostlina by nepřežil zimu.
Kurkuma obsahuje éterické oleje, barvivo kurkumin, monoterpeny, seskviterpeny a polysacharidy. Povzbuzuje činnost žlučníku a celkově látkovou výměnu, posiluje játra, zabraňuje zánětům, je antibakteriální a brání vzniku rakoviny. Má široké spektrum využití nejen v léčitelství, ale i v kuchyni. Pozor, výrazně barví, a to nejen naše ruce, ale i plastové předměty. Její barvivo je rozpustné v alkoholu, vodou ho tedy dolů nedostaneme.
Kurkumu můžeme použít stejně jako zázvor čerstvou i v podobě sušeného prášku. Ten si můžeme vyrobit i doma – oddenek kurkumy omyjeme, oloupeme, povaříme do měkka, poté usušíme v troubě či sušičce a umeleme na prášek.
Kurkuma však působí i jako mírné antidepresivum. Pokud tedy trpíte na podzimní a zimní chmury, připravte si každý den kořeněné mléko: do 250 ml horkého mléka vmíchejte 1 čajovou lžičku kurkumového prášku a oslaďte medem podle chuti. Pijte dva týdny každé ráno před snídaní.
Připravit si můžeme (vedle obligátního kari) i báječnou mrkvovou polévku s kurkumou:
Potřebujeme:
- 0,5 kg mrkve
- 1 polévkovou lžíci mleté kurkumy (nebo 100 g čerstvé)
- ½ čajové lžičky chilli
- 2 stroužky česneku
- 250 ml kokosového mléka
- sůl a pepř
- 500 ml vody
Jak na to? Mrkev omyjeme a oloupeme. Pokud používáme kurkumu čerstvou, oloupeme ji též. Nakrájíme na kousky. Vše vložíme do hrnce a povaříme, dokud nebude mrkev měkká. Rozmixujeme, dochutíme a podáváme.