Tradiční mexický recept nám poslal David Zamorano z pražské restaurace Las Adelitas. Můžete si podle něj připravit ryby grilované v banánových listech. Recept pochází ze státu Sinaloa, který leží v Mexiku.
Pescado Zarandeado
(na jednu porci budete potřebovat)
- 1 ryba chňapal císařský (red snapper) - asi 200 gramů
- 3 polévkové lžíce olivového oleje
- 1 banánový list
- šťávu ze dvou limetek
- mořská sůl
- pepř
Pomocí ostrého nože rozřízněte rybu po celé její délce od hlavy po ocas, aniž byste ji úplně rozpůlili, pak z ní vyndejte vnitřnosti. Pokud chcete, můžete při nákupu prodavače požádat, aby rybu vykuchal za vás.
Rybu otočte naruby a z obou stran osolte a opepřete, poté do masa vetřete olej. Rybu umístěte do grilovacího koše nebo kleští na ryby, aby se během grilování nepřichytila na rošt, a přikryjte banánovým listem, aby se rovnoměrně prokouřila.
ADVERTORIAL |
Počkejte, až se plameny v uhlí uklidní. Následně rybu grilujte pět minut, poté z ní sundejte banánový list. Grilujte dalších pět minut nebo až do doby, kdy je ryba dobře propečená. Postříkejte ji limetkovou šťávou a podávejte se salsou, horkými tortillami a španělskou kaší frijoles refritos (rozmačkané vařené fazole).
Pokud se během grilování nechcete o rybu příliš starat, můžete ji svěřit automatickému grilu Optigrill od Tefalu, který nabízí mimo jiné program na grilování ryb. „Gril si změří tloušťku masa, podle které nastaví teplotu a dobu potřebnou pro grilování,“ vysvětluje Dušan Holec ze společnosti Tefal. „Díky tomu se můžete věnovat jiným záležitostem nebo přípravě jiného jídla, věnovat Na 4 porce budete potřebovat: se rodině nebo přátelům a gril vás světelně i zvukově upozorní. Když maso dosáhne určitého stupně propečení, gril začne pípat,“ dodává.
Indonéská specialita: hovězí a vepřové satay
Podle šéfkuchaře restaurace Sia Jiřího Štifta si můžete připravit indonéskou specialitu na grilu: hovězí a vepřové satay s omáčkou z burských oříšků.
Satay s omáčkou z burských oříšků
(na čtyři porce budete potřebovat)
- 200 g hovězí roštěné (nakrájených na tenké nudličky)
- 20 + 15 g zázvoru
- 2 + 2 stroužky česneku
- 4 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 200 g vepřové krkovice (nakrájených na tenké nudličky)
- 3 lžíce rýžového vína
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- bambusová párátka
- Na omáčku z burských oříšků:
- 300 g rozemletých burských oříšků
- 40 g červené kari pasty
- 20 g palmového cukru
- 5 lžic rybí omáčky
- 1 citronová tráva
- 7 limetových listů
- 1 l kokosového mléka
- 1 lžíce oleje
Pro přípravu hovězího satay nakrájíme oloupaný česnek najemno společně se zázvorem. Zalijeme sójovou a ústřicovou omáčkou a lehce promícháme lžící. Vzniklou marinádu nalijeme na předem nakrájené hovězí nudličky a společně necháme marinovat v chladničce po dobu 5 hodin. Poté nudličky napíchneme na bambusová párátka. Hotové hovězí satay vložíme na rozpálený gril, na kterém ho grilujeme z obou stran.
Na vepřové satay připravíme marinádu z rýžového vína a sójové omáčky, do které přidáme najemno nakrájený česnek se zázvorem a vše důkladně promícháme. Hotovou marinádu nalijeme na vepřovou krkovici nakrájenou na nudličky. Následně nudličky napíchneme na bambusová párátka. Hotové vepřové satay vložíme na rozpálený gril a grilujeme z obou stran.
Na omáčku lehce orestujeme červenou kari pastu na oleji. Přidáme nasekaný palmový cukr, nalámanou citronovou trávu, limetové listy, rozemleté burské oříšky a rybí omáčku. Připravený základ důkladně promícháme a zalijeme kokosovým mlékem. Vše společně povaříme do změknutí oříšků. Po provaření z omáčky vyndáme citronovou trávu a limetové listy. Servírujeme společně s hovězím a vepřovým satay.
Tip šéfkuchaře: Při grilování dejte pozor, ať se satay nepálí. Marináda na Co budete potřebovat mase rychle karamelizuje. Proto je lepší maso zprudka zapéci a pak nechat při nižší teplotě dopéct. |
Specialita z Řecka: grilovaný sýr halloumi
Když dostanete chuť na něco bezmasého, můžete si ugrilovat halloumi sýr s bylinkami, rukolovým salátem a rajčaty podle šéfkuchaře Jana Kvasničky.
Grilovaný sýr halloumi
(na jednu porci budete potřebovat)
- 1 halloumi sýr
- mátové listy
- listy ploché petržele
- citron
- olivový olej
- sůl
- pepř
- sušené chilli
- bílý chléb
- cherry rajčata
- rukola
Sýr nakrájíme na centimetrové plátky, potřeme olivovým olejem a dáme grilovat. Cherry rajčata rozpůlíme, osolíme, opepříme, pokapeme citronem a necháme chvilku odležet. Sýr otočíme na druhou stranu a přidáme plátky bílého chleba, který také upečeme z obou stran.
K rajčatům přidáme listy rukoly, nahrubo natrhané listy bylinek a promícháme. Grilovaný sýr dáme na talíř, lehce posypeme chilli a přidáme salát i se šťávou, která se vytvořila z rajčat a opečený chléb. Vše pokapeme olivovým olejem a můžeme podávat.
Jeden z dalších velkých benefitů elektrických grilů je, že ty plotýnky nebo tácek, do kterého odkapává šťáva a omastek z masa, jsou všechny častěji myté v myčce na nádobí, a to včetně venkovního grilu, kde můžete všechny části vložit do myčky na nádobí, takže to čištění je velice snadné.
Jaký gril zvolit?Existují tři typy grilů, které si můžete pořídit – gril na dřevěné uhlí či brikety, plynový a elektrický. Nejrozšířenější je první z nich, který je oblíbený zejména pro charakteristickou chuť spáleného dřeva, která na mase ulpívá. Je cenově nejdostupnější, grilování na něm ale v důsledku odkapávání tuku na dřevo není příliš zdravé. Je jen na vás, zda při použití tohoto grilu zvolíte dřevěné uhlí nebo brikety.
|