Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Hummus, ravioly, ale i páj s pekanovými ořechy. Jak na dýně poradí šéfkuchaři

Jídlo

  5:00
Právě teď dozrávají dýně a tak jako každý rok se stávají královnami kuchyní. Ale co z nich připravit? Server Lidovky.cz oslovil několik šéfkuchařů, kteří se podělili o recepty, které z dýně připravují a mají je nejraději. Nechte se inspirovat a zkuste dýni třeba na sladko.

Dýňový hummus foto: Shutterstock

Lukáš Nevyjel, restaurace Nota Bene

Mám rád kombinaci dýně a chilli. Buď v podobě polévky, nebo pyré. Nejoblíbenější je u mě dýňový krém s pečenou paprikou. Baví mě sladkost dýně podtrhnout, v tom je pálivá paprika super dělník. A co vše z dýně dělám? Polévku, kaši, marmeládu, omáčku, sirup, zavařeninu a vlastně i dekorace. 

Dýňový krém s pečenou paprikou

  • menší dýně
  • 3 papriky
  • pálivá paprička (sušené chilli)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 0,3 l čerstvé smetany
  • 0,5 drůbežího vývaru
  • 10 g másla
  • sůl a cukr

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s česnekem a chilli, přidáme oloupanou dýni na kostičky, zalijeme vývarem a dusíme dýni do měkka. Upečené papriky oloupeme a zbavíme semen, přidáme k dýni, zalijeme smetanou, necháme projít varem, dochutíme a rozmixuje v mixéru dohladka.

Radek David, restaurace Babiččcina zahrada, La Veranda, The Bistro

Miluju dýňovou polévku v různých verzích. S pomerančovou šťávou a zázvorem, naturelní nebo s kokosovým mlékem. Jsem polívkovej typ. Z dýně se toho dá připravit opravdu mnoho. Zkuste pyré, ravioly, hummus, cheesecake, dort, zmrzlinu, sorbet. Můžete ji dát do salátu, příloh a polévek.

Dýňový hummus

  • 500 g dýně hokkaido
  • 15 g olej slunečnicový
  • sůl

Pečení dýně hokkaido - Dýni vydlabat, zbavit semínek, potřít olejem, osolit, upéct v troubě při 160 °C do měkka

  • 480 g pečené dýně
  • 10 g česneku
  • 50 g olivového oleje
  • 40 g citrónové šťávy
  • 15 g soli
  • 75 g tahini pasty
  • 50 g cukrového sirupu (cukr a voda poměr 1:1)
  • 350 g převařená voda

Vše dejte do mixéru, rozmixujte do hladka, propasírujte přes jemný cedník.

Jan Pípal, šéfkuchař Bruxxu a Vinohradského Parlamentu

Miluju toto: Pečená dýně na dřevěném uhlí s česnekem, rozmarýnem, panenským olivovým olejem a kapkou citronu. A proč? Protože pěstuju máslovou dýni na zahradě a toto jídlo si připravuju velmi často! V našich restauracích pravidelně vaříme krémovou polévku z máslové dýně, oblíbená je také pečená dýně s hříbky a petrželovou natí nebo dýňové pyré jako příloha ke zvěřině nebo dýňové bramborové noky. Jídel z dýně je opravdu mnoho a já už se těším na dýňovou sezonu. 

Dýňové pyré

Pavel Veltruský, restaruace Signature

Jednoznačně nejvíce zbožňuju dýňovou polévku od mojí ženy s troškou indického kari, čerstvým zázvorem, javorovým sirupem a opečenou slaninou. Je to takové synonymum pro náš podzim, zatopíme v krbu a dáme si s dětmi teplou „dýňovku“. Dýně má mnoho využití jak na sladko, tak na slano, dá se z ní uvařit polévka, dusit s masem v guláši, péct jako přílohu s bylinkami, olivovým olejem a posypat ricottou, dělají se z ní různé čatný, marmelády k sýrům, náplně do raviol. Klasika je kanadský dýňový páj s pekanovým ořechem a javorovým sirupem. V restauraci budeme mít na lístku dnes už naší tradiční dýňovku s kozí ricottou a uzenými kachními prsy.

Dýňové máslo

Petr Svoreň, šéfkuchař Hotely Akademie

Dýně je skvělý a chutný produkt. Můžeme ji připravit na spoustu způsobů. Dusíme, vaříme, pečeme, kandujeme, fermentujeme. 

Fermentovaná dýně v salátu

Výborná je polévka, ale chápu, že ta už je, řekl bych, profláklá. Pečená dýně jako příloha a do salátu. Dýňové pyré je taky skvělá příloha. Já dýní i kandoval, jako netradiční sladký komponent moučníku. Na tento podzim jsem dýni fermentoval a zakomponoval jí do salátu. 

Salát s dýní

  • 1 kg dýně
  • 40 g soli
  • 30 g cukru
  • citronová tráva
  • 30 g zázvoru
  • 10 ks limetkových lístků

Vše spojíme a vetřeme do nakrájené dýně. Dáme do pořádně vymyté nádoby a necháme při pokojové teplotě fermentovat. Cca 4-5 dní. Pak dáme do lednice, tím fermentaci zastavíme. 

Štěpán Návrat,  restaurace Benjamin a Café Buddha

Fascinovalo mě, když mi přítelkyně udělala dýňové rizoto s humrem a artyčokem. Bohužel jsem přišel ze schůzky a jídlo vůbec zprvu neocenil, ale pak ty chutě zahnaly chmury a musel jsem ocenit, jak výborné rizoto to je. Asi nejlepší kombinace dýňového rizota, kterou jsem kdy měl. A co udělat z dýně? Možností je mnoho! Pyré, papír, křup semínka, polévka, omáčka, želé, buchta, kari, noky, prostě vše, co si umíte představit. 

Recept dýňové noky

  • 350 g dýňového pyré
  • 225 g hladké mouky
  • 1 větší vejce
  • špetka soli
  • špetka šalvěje
  • pepř

Nejdříve si povaříme dýní do měkka, ze které vytvoříme pyré v mixéru. Pyré necháme okapat a max. ho vysušíme, smícháme ho s vejcem, solí a pepřem. Promícháme a přidáme postupně mouku a nakrájenou šalvěj. Důkladně zpracujeme , ručně prohněteme 5-10 min., aby nelepilo a necháme 30 min odpočinout. Poté ho vyválíme na dlouhé hady a nakrojíme na velikost noků. Noky vaříme 2-3 minuty v horké vodě. Nejlepší jsou jen tak orestované na másle, šalotce a šalvěji s trochou slaniny. Pro masožravce si přidejte srnčí/dančí hřbet ala steak do výpeku pak kápněte půl deci bílého vína a svařte.

Dýňové noky

Matteo De Carli, Casa De Carli

Mezi nejlepší dýňový recept, který mohu doporučit, patří „Tortelli alla mantovana“. Vynikající, sladké a současně slané ravioli plněné luxusní zelenou dýní, která ale je uvnitř sytě oranžová. Je to vůbec nejchutnější druh dýně, která bývá po právu označována za Rolls-Royce mezi dýněmi. V Casa De Carli používáme výhradně tyto mantovské dýně z dýňové farmy Bykoš. A recept na „Tortelli alla mantovana“ je velice jednoduchý. Jakmile dýni uvaříme, přidáme trochu Amaretti sušenek, pepř a ravioli naplníme směsí. Uvaříme ve vroucí vodě a dochutíme trochou parmazánu, mandlovými sušenkami, máslem a šalvějí. Kombinace sladkého a slaného je prostě úžasná.

Dýně pojmenovaná podle italského města Mantova má sytě oranžovou barvu
Autor:
Témata: dýně, Dýně, polévka, pyré

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...