Úterý 29. listopadu 2022, svátek má Zina
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Je libo humra nebo ústřice? Nejraději mám vývar se zelím a vepřovým, říká michelinský šéfkuchař

Marjo Povšnar | foto: Alžběta Tesárková, Lidovky.cz

Premium Rozhovor
V 50. letech si tady na typických mořských delikatesách pochutnávala Sophie Lorenová. Na její počest také restaurace Sophia ve slovinské přístavní Portoroži dostala jméno. A o několik dekád později během působení šéfkuchaře Marja Povšnara se může pyšnit i michelinským přívlastkem. Přesto, že je součástí luxusního hotelu Kempinski Palace na turisticky oblíbené Istrii, ani jí se koronavirová krize nevyhnula.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

„Dodržet stejnou kvalitu jako v předchozích letech je za současných podmínek téměř nemožné,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Povšnar, který v restauraci Sophia vaří sedm let.

Lidovky.cz: Jak jste se dostal k vaření? Chtěl jste být kuchařem už od dětství?
Ano, v kuchyni jsem se pohyboval odmalička - hlavně díky mojí babičce. A co si pamatuji, kuchař jsem chtěl být vždycky. Problém nastal až v době, kdy jsem si měl vybrat, na jakou školu půjdu. Kuchařina neměla ve Slovinsku zrovna prestiž a navíc jde o fyzicky náročnou práci. Nakonec mi to zakázali i rodiče a nakonec jsem vystudovaný ekonom. Když mi ale bylo asi pětadvacet, stejně jsem se rozhodl, že půjdu dělat, co mě baví a začal jsem pracovat v restauraci nedaleko domu, odkud pocházím. Rodiče nadšení nebyli...

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat