Čtvrtek 22. února 2024, svátek má Petr
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Je libo humra nebo ústřice? Nejraději mám vývar se zelím a vepřovým, říká michelinský šéfkuchař

Marjo Povšnar | foto: Alžběta Tesárková, Lidovky.cz

Premium Rozhovor
V 50. letech si tady na typických mořských delikatesách pochutnávala Sophie Lorenová. Na její počest také restaurace Sophia ve slovinské přístavní Portoroži dostala jméno. A o několik dekád později během působení šéfkuchaře Marja Povšnara se může pyšnit i michelinským přívlastkem. Přesto, že je součástí luxusního hotelu Kempinski Palace na turisticky oblíbené Istrii, ani jí se koronavirová krize nevyhnula.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit se slevou až 45 %

„Dodržet stejnou kvalitu jako v předchozích letech je za současných podmínek téměř nemožné,“ říká v rozhovoru pro Lidovky.cz Povšnar, který v restauraci Sophia vaří sedm let.

Lidovky.cz: Jak jste se dostal k vaření? Chtěl jste být kuchařem už od dětství?
Ano, v kuchyni jsem se pohyboval odmalička - hlavně díky mojí babičce. A co si pamatuji, kuchař jsem chtěl být vždycky. Problém nastal až v době, kdy jsem si měl vybrat, na jakou školu půjdu. Kuchařina neměla ve Slovinsku zrovna prestiž a navíc jde o fyzicky náročnou práci. Nakonec mi to zakázali i rodiče a nakonec jsem vystudovaný ekonom. Když mi ale bylo asi pětadvacet, stejně jsem se rozhodl, že půjdu dělat, co mě baví a začal jsem pracovat v restauraci nedaleko domu, odkud pocházím. Rodiče nadšení nebyli...

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

490
890 Kč
Předplatit
Ušetříte 400 Kč
Následně 890 Kč/rok
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Dvouleté

990
1 690 Kč
Předplatit
Ušetříte 700 Kč
Následně 1690 Kč/2 roky
+ 2 měsíce zdarma na Canal+
Premier League WTA

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se