130 let
Piano Nobile, Chateau Mcely/ Pstruh s místní sádky s petrželovo-cibulovým pyré

Piano Nobile, Chateau Mcely/ Pstruh s místní sádky s petrželovo-cibulovým pyré | foto: MAFRA - Tomáš Krist, food styling: Michaela Tomišková

Kam o víkendu za jídlem? Na Vyšehradě začínal Prague Food Festival

Jídlo
  •   19:44
Prague Food Festival se letos přestěhoval z Pražského hradu na Vyšehrad. U čtyřicítky stánků si lidé mohou užít gastronomické zážitky do neděle. Dnes akci před polednem zahájil Pavel Maurer s pražskou primátorkou Adrianou Krnáčovou. Vstupné na místě je 550 korun, organizátoři očekávají přes 15 000 návštěvníků. Maurer láká návštěvníky například na konzumaci cvrčků či křepelek.

Maurer řekl, že důvodů, proč festival opustil Pražský hrad, bylo několik. Hlavně kvůli tomu, že se více než polovina návštěvníků na festival vrací a chtěla již přesun. Navíc u sídla prezidenta jsou bezpečnostní prohlídky batohů, před vstupem se tak tvoří fronty. „Nedokážu si představit, že by naši návštěvníci hodinu čekali, než projdou bezpečnostní kontrolou a teprve pak šli dovnitř,“ uvedl.

Restaurace

S výběrem restaurací si dali organizátoři opravdu záležet. Čeká vás grilování čuníků dvou plemen na stánku Angusfarm, Fusion Cuisine z Aureole Fusion Restaurant & Lounge, evropské kulinářské trendy z Bellevue, vegetariánský svět chutí z Etnosvěta, moderní vietnamská kuchyně z Gao Den, sezónní výběrové suroviny z Chateau Mcely, Piano Nobile, italské speciality z Ristorante Il Giardino, NH Prague City, asijské speciality z KOBE, speciality mezinárodní kuchyně z Le Grill, The Grand Mark Prague, mořské plody z Mirellie pokrmy z doby Rakouska-Uherska v Monarchii, gastronomie Středozemí v Nostress, pokrmy doplněné exkluzivními koktejly v Prolog Baru, lahodné a čerstvé ingredience U Emy Destinnové, indické speciality V Zátiší a „Kulinářský Wellness“ bude letos prezentovat Spices Restaurant & Bar. Všechny pokrmy budou připravovány z výběrových a čerstvých surovin.

Podle Maurera si tak lidé mohou dopřát pochoutky české, francouzské, středomořské i vietnamské kuchyně na vyšehradských hradbách s výhledem na Prahu. „Je zde poměrně hodně velkého prostoru, lidé si mohou lehnout na deku, máme tu dokonce piknikovou louku s barbecue,“ dodal.

Sám nechtěl příliš akcentovat konkrétní pokrmy. „Já mám hrozně rád Angus tatarák, to je nejlepší tatarák na světě, který dělají poblíž Nepomuku z vlastních býků, ale je tady třeba cvrček restovaný s třtinovým cukrem a mořskou solí, křepelka pečená na grilu či omáčka z kozího sýru,“ řekl.

V rámci vstupného je balíček deseti tzv. grandů, tedy platidla, kterým se na místě vyměňuje za jídlo a pití. Menší pochoutky stojí tři až čtyři grandy, větší i deset, v přepočtu 300 korun. V předprodeji se podle organizátorů prodalo přes 7000 vstupenek.

V roce 2007 se Prague Food Festival poprvé konal na Kampě, následně jej hostily Slovanský ostrov a nábřeží u Karlova mostu. Posledních šest let byl v Královských zahradách Pražského hradu.

Autor: ČTK