Na pěstování není náročný, bude se mu dařit na suchých, slunných místech s dobře propustnou půdou. Pozor na přelití, to nemá estragon rád a mohl by zplesnivět. Pokud koupíte sazeničky, vysaďte je ven až v polovině května – po ledových mužích. Pokud chcete pěstovat estragon ze semínek, začněte s předpěstováním již v zimě.
Estragon obsahuje éterické oleje, třísloviny, hořčiny, rostlinné kyseliny, estragol, anetol, phellandren, camphen, ocimen a draslík. Povzbuzuje chuť k jídlu, správné zažívání a působí močopudně. Žvýkání estragonového kořene mírní bolesti zubů, čaj z květů a listů posiluje funkci ledvin a dá nám dohromady zažívání rozhozené například opulentní hostinou.
Čaj si připravíme zalitím jedné čajové lžičky sušené bylinky 250 ml vroucí vody, necháme 10 minut odstát, přecedíme a pijeme dva šálky denně.
Markéta Janďourková
|
Estragon je nedílnou součástí francouzské kuchyně. My si z něj můžeme doma připravit nejrůznější pochutiny. Estragonový ocet je známý, já vám dnes představím dva méně obvyklé recepty.
Estragonové meruňky
Skvěle se hodí k vanilkové zmrzlině či například jako ozvláštnění bílého jogurtu.
Potřebujeme:
- 1 kg zralých, očištěných, vypeckovaných a rozpůlených meruněk
- 1 l vody
- 200 g cukru
- 6 snítek estragonu
- 1 vanilkový lusk
- kůru z poloviny citronu (v bio kvalitě)
- šťávu z poloviny citronu
Jak na to? V hrnci svaříme vodu s cukrem, snítkami estragonu, vanilkovým luskem a citronovou kůrou. Do směsi vložíme meruňky a vaříme, dokud nezměknou. To trvá u plně zralých plodů zhruba tři minuty, u tvrdších trochu déle. Odstavíme z plotny a vmícháme citronovou šťávu. Podáváme vlažné.
Citronové sušenky s estragonem
Nepřeslazené, neobvyklé a správně křupavé. Výborné jen tak ke kávě i jako nový druh vánočního cukroví na vašem stole.
Potřebujeme:
- 125 g polohrubé mouky
- 1 špetku soli
- 40 g mletých mandlí
- 60 g změklého másla
- 60 g cukru
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 8 g čerstvých, jemně nasekaných estragonových lístků
- 1 žloutek (o pokojové teplotě)
- 25 g nasekaných pistácií (možné vynechat)
- kůru z poloviny citronu (v bio kvalitě)
Jak na to? Ve větší míse smícháme mouku, mandle a sůl. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Do máslové směsi vmícháme estragon, citronovou kůru, olivový olej a žloutek.
Přidáme moučnou směs a vypracujeme hladké těsto (v tuto chvíli přidáváme také pistácie). Hotové těsto zformujeme do válečku (zhruba 3 cm v průměru), zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici uležet.
Troubu předehřejeme na 180 stupňů, plech na pečení vyložíme pečicím papírem. Z válečku těsta odkrajujeme tenké plátky a klademe je na plech se zhruba 6 cm rozestupem. Pečeme 10–15 minut, dokud nejsou sušenky zlatohnědé. Necháme vychladnout a hned podáváme, či uložíme ve vzduchotěsně uzavíratelné dóze.