Pátek 23. února 2024, svátek má Svatopluk
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vánoční cukroví: Rohlíčky, pracny nebo perníčky. Vsaďte na osvědčenou klasiku, která nikdy nezklame

Vánoční cukroví foto: Profimedia.cz

Recept
Pečení cukroví v českých domácnostech nezastaví drahota, vysoké ceny energií, věčný nedostatek času ani nové výživové trendy… Ať už se u nás či ve světě děje cokoli, s příchodem adventu začínají kuchyně vonět vanilkou, skořicí, máslem a mandlemi.
  5:00

Vánoční pečení

Nejvyšší patra žebříčku nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví po léta okupují klasické kousky – vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, perníčky a medvědí tlapky.

Z nejrůznějších předvánočních pekařsko-cukrářských průzkumů kromě jiného vyplývá, že tradice přípravy vlastního vánočního cukroví se drží asi ve dvou třetinách domácností, jen menší část z nás ho kupuje, dostává, případně se bez něj u vánočního stolu úplně obejde.

Pokud tedy též patříte do první, početnější skupiny, určitě vám přijdou vhod recepty i pár tipů, jak si přípravu cukroví trochu usnadnit. Vsadíte i letos na osvědčené kousky a léty prověřené recepty, nebo si s námi zkusíte trochu zaexperimentovat?

Podvodnice

Podvodnice
  • 40 g čerstvého droždí
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 3 lžíce vlažného polotučného mléka
  • 400 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 100 g lískových oříšků
  • tmavá čokoládová poleva na zdobení

Rozdrobené droždí smícháme s cukrem a mlékem a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, vykynutý kvásek a najemno nastrouhané oříšky. Vypracujeme pevné těsto, ze kterého vytvarujeme kouli. Vložíme ji do mísy se studenou vodou a necháme odpočinout 120 minut při pokojové teplotě. Těsto vyjmeme z vody, propracujeme a rozválíme na plát silný 5 mm. Pomocí formiček vypícháme požadované tvary. Rozložíme na plechy s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 10 minut. Po upečení necháme vychladnout a pak postupně namočíme do rozpuštěné čokolády, posypeme nasekanými ořechy a necháme zatuhnout.

Ořechovky

Ořechovky
  • 1 bílek
  • 60 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • lžička vanilkové esence
  • 240 g vlašských ořechů
  • 40 půlek ořechů na zdobení
  • moučkový cukr na posypání

Bílek vyšleháme se třtinovým cukrem a špetkou soli na pevný sníh, poté vmícháme vanilkovou esenci a najemno nastrouhané ořechy. Dobře smícháme, z těsta tvoříme větší kuličky a klademe na plech vyložený papírem. Mezi jednotlivými kuličkami děláme rozestupy minimálně 1 cm. Na každý kousek položíme půlku vlašského ořechu a přimáčkneme na těsto. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 12 minut. Po upečení cukroví i s papírem přesuneme z horkého plechu na vál a necháme vychladnout. Nakonec ořechovky posypeme moučkovým cukrem.

Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky
  • 50 g oloupaných mandlí
  • 350 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • 20 g vanilkového pudinkového prášku
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 2 kapky mandlového aromatu
  • 250 g másla
  • moučkový cukr + 1 sáček vanilkového cukru na obalení

Mandle umeleme nebo rozmixujeme na velmi jemno. Mouku s moučkovým cukrem prosijeme na vál. Do důlku uprostřed dáme žloutky, přisypeme pudinkový prášek, vanilkový cukr, mandle a ochutíme mandlovým aromatem. Tuk necháme změknout, nakrájíme ho na malé kousky a přidáme k moučné směsi. Vypracujeme těsto, uděláme z něj váleček a ten zabalíme do fólie a uložíme nejméně na hodinu do chladničky. Těsto rozdělíme na pět stejně velkých dílů, z každého vyválíme asi 2 cm silný váleček a ten rozkrájíme na dvoucentimetrové kousky. Dlaněmi je vyválíme dotenka a vytvarujeme rohlíčky. Rozložíme je na plech a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 10–12 minut. V misce smícháme moučkový a vanilkový cukr a ještě vlažné rohlíčky v něm obalíme.

Třené rohlíčky

Třené rohlíčky
  • 250 g másla
  • 320 g hladké mouky
  • 10 dkg cukru
  • 1 žloutek
  • rybízová marmeláda a čokoláda na dokončení

Máslo, cukr a vejce utřeme do pěny – buď ručně, nebo na nízkou rychlost v robotu. Přidáme mouku a dobře promícháme. Těstem naplníme cukrářský sáček a na plech stříkáme různé tvary, nejlépe rohlíčky ve tvaru S. Pracujeme pokud možno rychle, těsto má tendenci tuhnout. Pečeme dorůžova, vychladlé slepujeme marmeládou a konce namáčíme do čokolády.

Medvědí tlapky (pracny)

Medvědí pracny
  • 250 g mouky
  • 140 g ořechů
  • 140 g másla
  • 140 g cukru
  • 1 vejce
  • trocha kakaa a skořice
  • práškový a vanilkový cukr na dokončení

Všechny suroviny zpracujeme v těsto, které postupně vtlačujeme do vymazaných a vysypaných formiček na pracny a pečeme v předem vyhřáté troubě (asi 7 minut). Upečené pracny vyklopíme, necháme trochu vychladnout a poté obalujeme ve směsi práškového a vanilkového cukru. Před podáváním necháme dobře uležet.

Perníčky od cukrářky Dominiky Tesařové

Vánoční perníčky
  • 225 g moučkového cukru
  • 600 g hladké mouky
  • 20 g perníkového koření
  • 10 g jedlé sody
  • 170 g medu lučního
  • 3 vejce
  • 40 g holandského kakaa
  • 100 g másla (pokojové teploty)

Do velké šlehací mísy dáme máslo a moučkový cukr a promícháme dohromady protínací metlou. Poté, co se máslo a moučkový cukr spojí, postupně přidáme všechny zbylé ingredience. Protínací metlou celé těsto mícháme přibližně 10 minut. Hotové těsto vytvarujeme do úhledného válečku a dáme na dvě hodiny odpočinout do lednice. Odpočinuté těsto rozdělíme na tři větší kusy, aby se s ním lépe pracovalo. Těsto vyválíme na tenký plát a následně začneme vykrajovat různé oblíbené tvary. Perníčky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů přibližně 5 minut. Během pečení samozřejmě perníčky kontrolujeme.

Hotové perníčky necháme vychladnout. Skladujeme v uzavíratelné nádobě v chladu a suchu. Pokud chcete, aby byly perníčky ještě více měkké a vláčné, přidejte do skladovací nádoby rozkrájené jablko. Docílíte tím lepší kvality perníčků. Takto uskladněné cukroví vydrží přibližně jeden měsíc. Hotové perníčky můžeme těsně před Vánocemi nazdobit bílkovou polevou.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!