130 let
Vepřová panenka v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem

Vepřová panenka v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem | foto: Lucie Grusová

Recept

Vepřová panenka v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem

Jídlo
  •   5:37
Květák je neuvěřitelně variabilní zelenina a dají se z něj vykouzlit naprosto skvělá jídla. Jedním z nich je třeba i tenhle teplý květákový salát se zálivkou ze sušených rajčat. Bude vám chutnat i samotný, ale spolu se šťavnatou vepřovou panenku v parmazánové krustě tvoří dokonalou dvojici. Určitě mi po vyzkoušení dáte za pravdu

Vepřová panenka v parmazánové krustě s teplým květákovým salátem

3 porce

Květákový salát

  • 750 g květáku
  • 40 g olivového oleje
  • 10 g vinného nebo jablečného octa
  • 40 g sušených rajčat (v olivovém oleji)
  • 4 g česneku
  • 1 velká hrst čerstvých bylinek (bazalka, petrželka, pažitka aj.)
  • sůl
  • pepř

Vepřová panenka

  • 450 g vepřové panenky
  • 40 g strouhaného parmazánu
  • 1 velká hrst čerstvých bylinek
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy: Květák rozeberte na malé růžičky, promíchejte ho s 10 g olivového oleje a troškou soli. Dejte péct zakrytý do trouby vyhřáté na 190 °C na 20 minut. Panenku očistěte od případných blan, osolte a opepřete.

Na krájecí prkénko si rozprostřete směs parmazánu a drobounce nasekaných bylinek. V ní pak vyválejte váleček masa. Nebojte se přitlačit, ať se panenka dobře obalí. Po 20 minutách odkryjte pekáček s květákem, promíchejte ho a do trouby přidejte i panenku (klidně ji položte přímo na květák). Pečte společně dalších 20 minut.

Smíchejte 30 g olivového oleje, ocet, drobounce nakrájená sušená rajčata, rozdrcený česnek a nadrobno nasekané bylinky. Panenku vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout. Do upečeného květáku přimíchejte připravenou zálivku a nechte ještě pár minut prohřát v chladnoucí troubě. Pak salát osolte a opepřete podle chuti a podávejte s panenkou nakrájenou na silnější plátky.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor: