Vepřové ve vlastní šťávě a jiné masové konzervy nedoporučuji. Naopak co doporučit chci, je kvalitní nativní syrovátkový či hráškový proteinový prášek; přidává se do polévek, omáček, pomazánek, je to skvělá náhrada masa, ryb a vajec,“ řekl serveru Lidovky.cz výživový poradce Martin Škába. Více čtěte ZDE.
Sardinková pomazánka
- 1 konzerva sardinek v oleji
- 100 g másla
- 100 g žervé
- 50 g červené cibule nebo šalotky
- 20 g pažitky
- 1 ks vejce
Vejce uvařte natvrdo. Bílky nasekejte na jemno a žloutky utřete s měkkým máslem do hladka. Přidejte žervé a sardinky a promíchejte metličkou nebo vidličkou. Nakonec přidejte najemno nakrájenou červenou cibuli nebo šalotku. Pak přidejte pažitku, čerstvě mletý černý pepř a dle potřeby dosolte nebo okyselte citrónovou šťávou. Podávejte na plátkách veky nebo použijte jako dip a namáčejte do pomazánky kousky syrové zeleniny.
Krokety se sardinkami
- 1 konzerva sardinek v oleji
- 300 g brambor
- 100 g hrubé mouky
- sůl
- petrželka
- hladká mouka
- vejce
- panko strouhanka nebo obyčejná strouhanka
- olej na smažení
Staré brambory oloupejte, překrájejte na středně velké kousky a zalijte vodou. Brambory dejte vařit. Když jsou brambory poloměkké, vývar z brambor sceďte do misky nebo hrnce, ale nevylévejte. Stáhněte plotýnku na malý plamen.
Brambory zalijte v hrnci cca 0,5 cm vývarem z brambor, navrch posypejte prosetou hrubou moukou a druhým koncem vařečky udělejte do bramborové hmoty díry tak, abyste viděli vývar. Vraťte na plotýnku, přiklopte pokličkou a nechte pomalu 20 minut propařovat.
Brambory rozšťouchejte šťouchadlem a vařečkou roztírejte a propracujte nebo dejte brambory s moukou do kotlíku a protínačkou /stromeček/ propracujte v hladkou hmotu. Do hmoty přidejte přesekané sardinky a nasekanou petrželku. Promíchejte, hmotu rozdělte po 15-20 g a vytvarujte kuličky. Kuličky obalte v mouce, vejcích a panko strouhance. Usmažte v oleji do zlatova. Podávejte s tatarskou omáčkou nebo různě ochucenou zakysanou smetanou.
Fenyklový salát s pomerančem a sardinkami
- 2 ks fenyklu
- 3 ks pomeranče
- petrželka
- 30 ml citrónové šťávy
- 13 g cukru krupice
- 60 g olivový olej
- 1 konzerva sardinek v oleji
Citrónovou šťávu promícháme s cukrem a olivovým olejem. Fenykl rozpulte a nakrájejte na co nejtenčí plátky. Pomeranče oloupejte a rozeberte na jednotlivá filátka. Do misky dejte fenykl, pomeranče a citrónový dresing i nasekanou petrželku. Vše promíchejte. Na talíř dejte salát a zbylý dresing z misky. Na salát naskládejte filátka sardinek.
Rajčata plněná cous cousem a sardinkami
- 10 ks středně velkých rajčat
- 20 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- snítka rozmarýnu
- 100 g cous cous
- 100 ml zeleninový vývar
- sůl
- 1 konzerva sardinek v oleji
Rozehřejte troubu na 180 °C. Připravte si pekáč, do kterého se vejde 10 rajčat a vytřete ho olejem. Uřízněte vršek rajčat, kde je stopka, a vydlabejte vnitřní část. Vyškrabanou dužinu rozmixujte ponorným mixérem.V rendlíku na olivovém oleji orestujte rozsekaný česnek s rozmarýnem, zalijte rozmixovanými rajčaty a zeleninovým vývarem a svařte na polovinu. Osolte a přidejte cous cous, promíchejte a zakryjte pokličkou. Nechte 5 minut odstát, přidejte najemno rozsekané sardinky, promíchejte a naplňte vydlabaná rajčata. Navrch rajčat dejte jejich vršek. Rajčata naskládejte do pekáčku a pečte 12 až 15 minut.