Podávala se většinou jako doprovod různého masa. V poslední době u nás zdomácněly plněné paprikové lusky vařené či dušené v rajské omáčce, ale do našich receptářů se dostaly teprve nedávno.
Dnes, kdy je nabídka zeleniny přeci jenom pestřejší, byla by škoda toho nevyužít a nevylepšit si jídelníček zeleninou, která je v tomto období symbolem posledního záchvěvu léta. Lilky, cukety, rajčata a papriky bez velkých problémů nakoupíte na tržišti nebo je v lepším případě přímo utrhnete ve vaší nebo v sousedově zahrádce.
Budete potřebovat2 rajčata 2 papriky 1 lilek 1- 2 cukety podle velikosti |
Zbývá vám jen sehnat kvalitní maso, jehož přípravu nenecháte na nikom jiném než na vás a vašich kuchyňských pomocnících. Jestli budete mlít, mixovat či sekat hovězí, vepřové, jehněčí nebo snad telecí není podstatné. Důležitější je vědomí, že do vybrané zeleniny schováte to nejvhodněší pro vás a vaše strávníky.
Masová náplňzhruba 800 g čerstvě mletého masa 2 vejce 1 větší cibule 100 g vařené rýže (nemusí být) 1-2 velké hrsti čerstvých bylinek 1 stroužek česneku sůl, pepř |
Jak postupovat?
Z paprik a rajčat odřízněte vršek a dejte stranou. Pomocí lžíce odstraňte semínka paprik a malou lžičkou opatrně vyprázdněte rajčata (dužinu dejte stranou na omáčku). Lilek a cuketu nakrájejte na špalky vysoké asi 6 cm. Odkrojte konce a dejte stranou, poslouží vám jako poklička. Pomocí lžičky vydlábněte dužinu. Dávejte pozor, abyste zachovali dostatečně silné stěny a dno (asi 0,5 cm). Obsah cukety a lilku nasekejte nebo rozmixujte nadrobno a dejte stranou. Vnitřek zeleniny posolte.
Ilona Chovancová je autorkou Hravé kuchařky, www.icenakladatelstvi.cz |
Masová směs :
Oloupejte cibuli a nakrájete ji nadrobno. Čerstvé byliny nasekejte nahrubo. Česnek utřete se solí na jemnou kaši. Do větší mísy dejte mleté maso, uvařenou rýži, vklepněte vajíčka, utřený česnek. Přisypte nakrájenou cibuli a nasekanou dužinu z lilku a cukety. Osolte, opepřte a řádně promíchejte. Nebojte se vše promísit rukama. Touto hmotou naplňte vysušenou zeleninu a přiklopte ji jednotlivými vršky. Vše vyskládejte do olejem vymazaného pekáčku. Podlijte několika lžícemi vývaru, přikryjte pokličkou a nechte dusit v předem vyhřáté troubě na 200° C po dobu 15-20 minut.
Rajčatová omáčka
Mezitím si připravte rajčatovou omáčku. Omytá rajčata nakrájejte na
Rajčatová omáčka1 kg rajčat 20 g másla 200 ml hovězího vývaru 100 ml bílého vína (můžete nahradit 30% smetanou) 1 vrchovatou lžíci mouky 1 -2 lžičky cukru 4 hřebíčky, špetka skořice sůl, pepř |
Před podáváním odstraňte vršky zeleniny a posypte čerstvě usekanými bylinkami.
Několik rad na závěr* Nejznámější kombinací mletého masa je směs vepřového a hovězího (půl na půl), ale vynikající je také směs vařeného uzeného vepřového s telecím. * Masovou směs dochuťte čerstvými bylinami (skvělá je bazalka, máta, oregano, petržel nebo kopr). |