130 let
Koblihy. Ilustrační foto.

Koblihy. Ilustrační foto. | foto: Shutterstock

Doporučujeme

Zlatavý kousek nebe. Masopustní koblihy třikrát jinak

Jídlo
  •   6:40
Přestože masopustní veselí vrcholí až tři dny před Popeleční středou (letos 5. března), lidový svátek probíhá v podstatě už od Tří králů. Jeho neodmyslitelnou součástí jsou zlatavé koblihy. Vyzkoušejte je. Server Lidovky.cz vám přináší trio lákavých receptů na tuto tradiční nadýchanou pochoutku.

Masopust představoval období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Probíhaly během něj zabijačky, zábavy i svatby. Na stole nesměly chybět klobásy, škvarky, uzené maso, boží milosti, pálenka nebo sladké koblihy.

Klasickou koblihu zná snad každý Čech. Málokdo si ji však udělá doma. Využijte záminky období masopustu a vykouzlete si tuto vláčnou a křupavou pochoutku. Čerstvá a po domácku dělaná je totiž nesrovnatelně chutnější a voňavější než kupovaná. Dá se upéct i v troubě, ale požadované zlatavosti a křupavosti dosáhnete pouze smažením.

Vyzkoušejte masopustní nadýchanou klasiku z džemem, která vám udělá jemný cukrový obtisk až za ušima. Pokud raději "zobáte" během klábosení s rodinou či přáteli, připravte si tvarohové koblihové jednohubky. Tento recept jistě potěší každého, kdo má trochu obavy z kynutého těsta. No a kdo už je přesycen českou smaženou klasikou, může vyzkoušet tu americkou. Donuty polité čokoládou zaručeně zachutnají i tomu největšímu pochybovači.

Masopustní koblihy s džemem

Koblihy. Ilustrační foto.
  • 500 g polohrubé mouky
  • 40 g droždí
  • 70 g cukru krupice
  • 200 ml vlahého mléka
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • špetka soli
  • meruňkový nebo rybízový džem
  • rostlinný olej na smažení

Nejprve nechte v hrnku vzejít kvásek. Rozdrobte droždí ve vlahém mléce se lžící cukru. Mezi tím smíchejte v míse mouku, zbytek cukru, rum, žloutky a špetku soli. Až se na hrnku s kváskem vytvoří šedavá čepice, opatrně zapracujte jeho obsah do zbytku surovin. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Z vykynutého těsta vyválejte asi 2 cm vysoký plát a vykrajujte hrnkem nebo formičkou kolečka. Lžičkou naneste do středu džem a přiklopte ho čistým kolečkem. Kraje pořádně přitiskněte k sobě. Nechte ještě 10 - 15 minut kynout stranou.

Mezitím rozpalte ve vyšším hrnci rostlinný olej. Klaďte do něm koblihy a po chvíli je otočte. Když zezlátnou, vyjměte je a nechte okapat na ubrousku. Vychladlé laskominy posypte vrchovatě cukrem a podávejte.

Tvarohové minikobližky na sádle

Minikobližky. Ilustrační foto.
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g měkkého tvarohu
  • 1 prášek do pečiva
  • 60 ml rumu
  • 80 g cukru moučka
  • 2 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • sádlo a rostlinný tuk na smažení
  • cukr moučka na obalování

Tyto křehké a nadýchané minikobližky jsou ideálními sladkými jednohubkami na masopustní i jiný sváteční stůl. Recept ocení také ti, kteří se bojí kynutého těsta. Tentokrát si vystačíte s práškem do pečiva.

Na plotnu postavte hrnec a nechte v něm rozpálit vysokou vrstvu sádla. Pokud ho nemáte doma tolik, smíchejte ho s rostlinným tukem. Namočenou rukou tvarujte malé kuličky a klaďte je do horké tekutiny. Případně je trochu pootočte vařečkou, ale nikam neodcházejte. Velice rychle zezlátnou a můžete je vyndavat. Hotové koblížky nechte trochu okapat na ubrousku a ještě teplé obalujte v moučkovém cukru.

Pokud se řídíte heslem "čím sladší, tím lepší" nebo chcete kobližky zkrášlit pro slavnostní příležitost, můžete je po obalení ještě ozdobit cukrovou polevou (viz. fotografie). Smícháte cukr moučka s trochou přepuštěného másla a kapkou mléka a podle vkusu můžete přidat i potravinářské barvivo. A chutná poleva je na světě. Kobližky můžete také polít rozpuštěnou čokoládou a posypat cukrovým zdobením.

Donuty s čokoládovou polevou

Donuty s čokoládou. Ilustrační foto.
  • 500 g hladké mouky
  • 40 g droždí
  • 150 ml vlahého mléka
  • 80 g cukru krupice
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 2 vaječné žloutky
  • špetka soli
  • rostlinný tuk na smažení
  • mléčná, hořká nebo nugátová čokoláda na polevu
  • ztužený tuk na polevu
  • cukrové zdobení nebo jiný odstín čokolády na ozdobu

Pokud máte klasické koblihy už "v malíku", zkuste změnu a udělejte si donuty. Tato americká pochoutka je velice podobná české koblize. Nikdy se však neplní. To nejlepší z celé cukrovinky je na vrchu - poleva, která může mít nejrůznější příchutě, barvy a zdobení.

Na donuty nejprve nechte v hrnku vzejít kvásek. Rozdrobte droždí ve vlahém mléce se lžící cukru. Mezitím smíchejte v míse mouku, zbytek cukru, máslo, žloutky a špetku soli. Až se na hrnku s kváskem vytvoří šedavá čepice, opatrně zapracujte jeho obsah do zbytku surovin. Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi hodinu kynout.

Z těsta vyválejte asi 4 cm vysokou placku a vykrajujte z ní hrnkem nebo formičkou kolečka. Doprostřed každého udělejte menší kolečko. Vykrájené donuty nehte ještě asi 10 - 15 minut nakynout. Poté je smažte v rozpáleném rostlinném oleji. Z koleček se okamžitě stanou bochánky, které rychle zlátnou. Budete jim muset trochu pomoct a otočit je. Až budou po obou stranách zlatavé (radši tmavší než světlejší), nechte je okapat na ubrousku.

Ve vodní lázni nechte rozpustit nalámanou čokoládu s trochou ztuženého tuku. Když je směs hladká, odstavte ji z plotny a namáčejte v ní jednu stranu donutů. Nakonec je dozdobte cákanci jiného odstínu čokolády, nebo je posypte barevným cukrovým zdobením.

Autor: ebr