Zuppa toscana
- 70 g žluté cibule (oloupané)
- 50 g bresaoly
- 300 g syrových brambor varného typu A (oloupaných)
- 70 g bulvového celeru
- 1 lžíce olivového oleje
- 200 g mletého hovězího masa (10 % tuku)
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 800 ml zeleninového vývaru
- 80 g kadeřávku (nebo hlávkové kapusty)
- 1 stroužek česneku
- 70 ml sójové smetany
- 4 menší plátky kvasového chleba (4× 40 g)
- sůl
- pepř
Postup: Cibuli a bresaolu nakrájejte najemno. Oloupané brambory i celer nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm. Připravte si hrnec a rozehřejte v něm 1 lžíci olivového oleje. Poté do hrnce přidejte nakrájenou cibuli a bresaolu a opékejte 2 minuty na středním plameni. Následně přidejte mleté hovězí maso, mletou papriku, sušený tymián, sůl a pepř a opékejte další 3–4 minuty.
Poté přidejte zeleninový vývar, nakrájené brambory a celer, hrnec nezakrývejte a vše nechte vařit 10–12 minut na středním plameni do změknutí brambor i celeru. Mezitím si nakrájejte kadeřávek (nebo hlávkovou kapustu) na větší kousky a nastrouhejte si najemno stroužek česneku. Jakmile brambory a celer v hrnci změknou, ztlumte plamen na mírný stupeň, přidejte do hrnce nakrájený kadeřávek (či hlávkovou kapustu), nastrouhaný česnek a sójovou smetanu a vše společně povařte 6–7 minut. Po uvedené době rozdělte hotovou polévku do 4 talířů a každou porci podávejte s 1 plátkem kvasového chleba.
Recept pochází z kuchařky Jak jíme zdravě v zimě.