130 let
Tradici lounského piva obnovil podnik ZLoun v roce 2013.

Tradici lounského piva obnovil podnik ZLoun v roce 2013. | foto: Pivo ZLoun

Recenze

Zaostřeno na: svrchně kvašený ALEnt z Loun

USA
  •   6:12
V roce 2010 nadnárodní skupina Heineken ukončila výrobu piva v Lounech a bylo z toho velké haló. Dlouhá 117letá tradice vaření v tomto městě ovšem nezanikla. Dnes ji udržují dva minipivovary, které vznikly před dvěma lety. Dělí je od sebe jen několik desítek metrů.

Nyní se zaměříme na značku ZLoun pánů Romana Tvrdého a Radka Taraby. Při stavbě svého minipivovaru rovnou rozšířili i bývalý sportbar nad železniční tratí, kde se všechna jejich piva - výčepní desítka, světlý ležák, polotmavý ležák, tmavý speciál a IPA - i stáčí. A právě posledně zmiňovaný patnáctistupňový ALEnt jsme i ochutnali.

ALEnt ZLoun 15°

Kategorie: svrchně kvašený světlý speciál

Lahev: 1,5 litr, PET lahev

Alkohol: 6,9 %

Cena: 107 Kč (Pivovarská restaurace Na Letňáku, Louny, 11. dubna 2015)

Výrobce: Pivo ZLoun, Louny

Nefiltrovaný svrchně kvašený speciál vzniká ze čtyř druhů sladu, čtyř druhů aromatického chmele z USA a Nového Zélandu a z pivovarských kvasnic. Pěna po nalití nestoupá nijak vysoko, ale zato se velmi dlouho drží. Vůně piva se 6,9 procenty alkoholu je mandarinková až pryskyřicová, barva připomíná zakalený lesní med.

V ústech má ALEnt minimální říz, ihned zaujímá jeho svěží a nijak přehnaná bylinná hořkost. Chuť s banánovo-citrusovými náznaky po sobě nezanechává žádné dlouho trvající stopy, je dobře vylazená. Ovšem kvůli silnému alkoholovému náboji není pitelnost nijak velká - dvě třetinky stačí.

Autor: ost