Můžete na ni použít úplně běžné vakuované filety, a chuť je přesto výborná. Oceníte ji také v případě, že máte „nimravé“ děti, které nesnášejí v polévce jikry a mlíčí. A v neposlední řadě – je vážně velmi, velmi jemná a lahodná.
Smetanová rybí polévka
- 1 cibule
- 2 menší mrkve
- 2 petržele podobné velikosti
- stejně velký kus celeru
- kousek květáku
- 3 lžíce másla
- 500 g bílé ryby (např. tresky)
- bez kostí a kůže
- 800 ml zeleninového nebo rybího vývaru
- sůl (dle slanosti vývaru)
- 6 kuliček celého pepře
- 4 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- špetka muškátového květu
- 1 menší pórek
- 150 ml smetany ke šlehání
- 1 lžíce hladké mouky
- velká hrst hladkolisté petržele
Cibuli, kořenovou zeleninu a květák nakrájejte na malé kousky. V kastrolu si rozpusťte máslo, přidejte cibuli, opečte ji dosklovita, pak přidejte zbylou zeleninu. Opékejte za občasného míchání několik minut, zelenina se rozvoní a zezlátne.
Rybu si pokrájejte na větší kousky, zeleninu v kastrolu odhrábněte na stranu a do středu vložte kousky ryby. Nechte jen lehce zatáhnout, zalijte vývarem a přidejte všechno koření, přiveďte k varu a nechte pomalu probublávat asi 30 minut.
Mezitím si očistěte pórek, odstraňte z něj tmavě zelenou tuhou část a všechno světlé a šťavnaté pokrájejte na kolečka. Přidejte je do polévky asi po 20 minutách varu. Jakmile přidáte pórek, rozmíchejte si v hrnku lžíci mouky s troškou smetany na kašičku, pak postupně vmíchávejte zbytek smetany, až vám vznikne jednolitá směs. Tuto „záklešťku“ nalijte do polévky a počítejte s tím, že by se měla také vařit, a to asi 10 minut mírným varem (teď už polévku hlídejte, aby nevzkypěla). Na závěr ochutnejte a podle potřeby dosolte. Přidejte pořádnou hrst posekané petržele. Pokud chcete, můžete ještě na talířích nechat rozpustit v polévce lžíci másla, zvlášť děti jsou z toho vždycky nadšené.
K polévce můžete přidat krutony opečené na másle, zvlášť pokud ji servírujete na Štědrý den. Tehdy je to skoro povinnost – a neznám nikoho, kdo by krutony nemiloval (spíš mívám problém, kam je schovat, aby obsah misky nezmizel ještě dřív, než nandám polévku). Použijte bílé pečivo, nakrájejte ho na kostičky a opečte je na pánvi na několika lžících másla. K této polévce se skvěle hodí krutony, které při opékání navíc posypete sušeným tymiánem.