130 let

Guélor Kanga na prvním společném tréninku prvoligového fotbalového klubu AC Sparta Praha po přestávce způsobené šířením koronaviru | foto: ČTK

Dohraje se fotbalová liga? A co s nakaženými? Grémium rozhodně o budoucnosti letošní sezony

Sport
  •   5:00
Již přes dva měsíce čekají fotbalové soutěže v Česku na své pokračování. Naposledy se v soutěžním duelu 24. kola utkaly 9. března Ostrava s Mladou Boleslaví (2:3). V posledním týdnu tohoto měsíce, tedy od 25. května, by měly první a druhá liga znovu naplno pokračovat vstříc dohrání v původním formátu, tedy včetně nadstavbové části a baráže. Dohrávka 23. kola Teplice–Liberec by se dokonce mohla odbýt už předcházející víkend.

Fotbal má pro start zelenou, musí ale platit plošné testy. ‚Věřím, že nebude nikdo podvádět,‘ říká Maďar

„Potřebujeme ji dohrát stůj co stůj, v původním formátu s nadstavbou,“ vyzývá šéf Ligové fotbalové asociace, která profesionální soutěže v Česku řídí, před dnešním grémiem.

Na něm od 14 hodin v prostorách libeňské haly O2 universum bude rokovat šestnáct zástupců klubů z první ligy a stejný počet ze druhé nejvyšší soutěže o tom, zda protáhnout aktuální sezonu, která by za normálních okolností končila 30. června. A nejde jen o posunutí zápasové listiny a určení termínů pro závěrečné boje v MOL Cupu, kluby se třeba také musí domluvit na prodloužení smluv hráčům s končícím kontraktem a hostováním či dohody s partnery.

O změně si budou soutěže hlasovat zvlášť a schválí ji vždy nadpoloviční většina. Může se tak klidně stát, že se sice první liga dohraje v plném formátu, druhá však pro tuto sezonu definitivně skončí. Nebo naopak a mistr nebude korunován.

Frydrych a Kůdela na tréninku Slavie
Srdjan Plavšič přichází na první společný trénink prvoligového fotbalového...

Obecným zájmem klubů a hráčů je rozjetou sezonu dohrát. Ve včerejším průzkumu LN z devíti odpovědí prvoligových celků se jich sedm jasně vyslovilo pro pokračování. Některé kluby však taktizují podle postavení v tabulce. Ty, jimž hrozí pád do druhé ligy, mají například obavy, že nebudou zvládat plánovaný zápřah dvou utkání během jednoho týdne.

Jsou i další výhrady. Minulý týden se do předsedy Ligové fotbalové asociace Svobody pustil šéf Slavie Jaroslav Tvrdík. „Dušan Svoboda krizi nezvládl. Ve své funkci by měl pracovat pro kluby, mluvit s nimi, koordinovat jejich činnost,“ zlobil se Tvrdík v rozhovoru pro LN, že LFA aktuální situaci s kluby příliš neprobírá a řeší ji sama. Podle zákulisních informací se tento způsob řešení nelíbí více klubům. Není divu, vždyť například podklady pro zasedání dnešního grémia celky obdržely teprve včera odpoledne.

Nicméně ještě v pondělí Svoboda jednal na ministerstvu zdravotnictví o hygienických opatřeních, která musí zápasy doprovázet. Aktuálně se například počítá s povolením celkem 146 zúčastněných a přítomných osob na utkání, přičemž další rozvolňování má limit několikanásobně navýšit. Řeší se také eventualita, že někdo z hráčů nebo pracovníků týmu bude pozitivně testován na covid-19.

Vzkaz s jasným zájmem lize poslali i její dva nejvýznamnější partneři – držitel vysílacích práv O2 TV a sázková společnost Fortuna: „Očekáváme silný mandát k restartu profesionálních lig v Česku.“

V to doufá i šéf LFA Svoboda, který by měl být dnes rovněž znovuzvolen do své pozice, jelikož se na volební grémium nikdo coby kandidát nepřihlásil.

Autor: Tomáš Kubánek