Svěží citrónový koláč
- 200 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 4 žloutky (+ 4 bílky zvlášť vyšlehat)
- 100 ml oleje
- 100 ml mléka
- 300 g polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- kůra z 1 citronu
- šťáva z 1 citronu
Poleva:
- šťáva z 1 citronu a moučkový cukr
Troubu nechejte vyhřát na teplotu 160 stupňů. Hlubší plech nebo dortovou formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Žloutky nalijte do mísy kuchyňského robotu, a přidejte cukr + vanilkový cukr. Šlehejte, dokud se nezačne cukr pomalu rozpouštět. Přilijte olej a dál šlehejte dohladka. Poté přidejte také citronovou kůru a šťávu z citronu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, a pomalu přilévejte mléko. Z bílků ušlehejte pevný sníh, který na závěr opatrně vmíchejte do připraveného těsta.
Hotové těsto nalijte na plech nebo do dortové formy a dejte péct přibližně na 40 minut, dokud povrch koláče nezačne zlátnout. Vyzkoušejte špejlí – pokud se těsto nelepí, můžete vytáhnout z trouby. Koláč nechejte pomalu chladnout a mezitím si připravte polevu. Do mísy kuchyňského robotu vymačkejte šťávu z jednoho citronu a za stálého míchání plochým šlehačem postupně přisypávejte tolik moučkového cukru, aby vznikla malinko hustší směs. Výsledná směs musí být tekutá, ale ne zas tak, aby stékala z koláče. Naneste stěrkou opatrně na koláč, rozetřete a nechejte zaschnout.
Článek a recept pro KitchenAid.cz připravila Martina Mazalová z blogu V kuchyni obyčejné ženy