Roastbeef s kaparovým dipem
- 500 g nízkého roštěnce z mladého býka
- 50 ml oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžíce anglické hořčice
- 2 Lžíce Worcesteru
- 1/3 svazku tymiánu/rozmarýnu
- sůl, pepř
Kaparový dip:
- 50 g kaparů
- 100 g majonézy
- 1 lžíce cukru
- sůl, pepř
Postup: Potřete maso hořčicí rozmíchanou se sladkou paprikou a worcesterem, opepřete a nechte odpočívat v lednici (nejlépe přes noc). Maso důkladně osolte a opečte na rozpálené pánvi ze všech stran . Přemístěte na pekáč a pečte v horkovzdušné troubě cca 30 minut při 140°C. Ideální teplota ve středu masa je 56°C - 58°C.
Kapary z nálevu sceďte a jemně rozsekejte nožem. Smíchejte s cukrem a majonézou, osolte a opepřete podle chuti. Výsledná chuť by měla být příjemně sladko-kyselá.
Rada šéfkuchaře: Při dopékání roastbeefu v troubě lze použít teploměrovou sondu. V indukční troubě se při nastavení programu „Roastbeef“ maso nejprve samo zprudka opeče a poté dopéká na správnou teplotu i čas.
Tip: Pro odlehčenou verzi kaparového dipu můžete využít jogurt a zakysanou smetanu místo majonézy.