Léčivá chřestová polévka
- 2 polévkové lžíce másla, přepuštěného másla nebo másla
- 1 čajová lžička černého pepře
- 2 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky mletého římského kmínu
- 1 namletý stroužek česneku
- 3 šálky vývaru nebo bujonu
- 2 šálky nasekaného chřestu
- 1 čajová lžička mořské soli
Vložte máslo do třílitrového rendlíku a dejte nad mírný plamen. Rozpusťte máslo a přidejte do něj černý pepř, kurkumu a mletý římský kmín. Zlehka ohřívejte 2 minuty, abyste uvolnili vůni a léčivé vlastnosti koření. Přidejte namletý česnek a ohřívejte další 2 minuty.
Přilijte vývar, zvyšte teplotu a přiveďte ho k varu. Jakmile začne vařit, přidejte chřest a stáhněte plamen. Nechejte probublávat 5 minut, nebo až je chřest měkký. Nyní přidejte sůl a polévku rozmixujte. Můžete to udělat pomocí ponorného ručního mixéru nebo v kuchyňském robotu. Lze také k rozmačkání chřestu použít šťouchadlo na brambory. Mixujte dohladka. Nalijte do misek a podávejte. Přidejte mořskou sůl, pepř, máslo, sezamový olej nebo avokádo nakrájené na menší kousky.
Recept vyšel v kuchařce Tajemství dobrého vývaru od autorky Louise L. Hayové, kterou vydalo nakladateství Pragma.