130 let

Ženy majú gule! 2014. Textil, křížková výšivka | foto: Kundy Crew

DOX vystavuje umění, které kritizuje násilí a xenofobii

Slovensko
  •   6:00
Z výzvy nejen pro umělce, ale i pro širokou veřejnost vzešla výstava Hate Free?, která vřera začala v centru DOX. Před rokem DOX vyzval všechny, kdo chtějí přispět s uměleckým dílem reflektujícím xenofobii a vzájemné soužití. Výstava je součástí projektu HateFree Culture realizovaného Agenturou pro sociální začleňování.

Výzvu vyslyšelo několik stovek autorů Výzva pro umění bez nenávisti (HateFree Art) byla určena všem, kdo chtěli přihlásit svá díla i náměty děl, jež se zaměřují na reflexi témat, jako je rasismus, xenofobie, nacionalismus, pravicový radikalismus, násilí z nenávisti, předsudky a nedostatek tolerance vůči příslušníkům menšin, subkultur nebo jiných sociálních skupin.

„Cílem projektu je posílení vzájemného soužití a aktivní zapojení občanů v boji proti násilí ať už v reálném světě či online,“ říká koordinátor projektu HateFree Culture Lukáš Houdek.

Richard Wiesner: Odpočívadlo. 2012. Objekt z instalace Eine Erholungrise

Organizátoři připomínají, že společnost je stále více polarizovaná a projevy nenávisti se stávají běžnou součástí životů lidí. Do Evropy směřuje nebývalé množství lidí ve snaze uniknout válečným konfliktům a chudobě. Zároveň existuje mnoho lidí, kteří i ve své vlasti zažívají posměch i násilím z nenávisti kvůli své barvě kůže, vyznání, sexuální orientaci nebo třeba proto, že jsou bez přístřeší.

Umělci vystavující v rámci projektu HateFree? se staví na stranu těch, kdo jsou takto stigmatizováni. Snaží se zkoumat mechanismy, které definují určité skupiny jako podřadné nebo sociálně vyloučené a ukazují nebezpečí nárůstu nenávisti ve společnosti.

Výstava v několika sekcích zaměřených na uprchlíky, jinak než většinově sexuálně orientované lidi, Romy či oběti různého druhu šikany prezentují videa, záznamy performancí, prostorové objekty a instalace. Úvod patří skupině De-fence, která prezentuje veliké srdce vystříhané z drátěného plotu, který je kolem zařízení pro uprchlíky v Drahonicích. Rádi by ho ve prospěch běženců a uprchlíků vydražili. Celkem vystavují přes dvě desítky umělců.

Lukáš Houdek prezentuje fiktivní internetový obchod s uprchlíky, kde si každý zájemce může vybrat a objednat svého uprchlíka. „Projekt chce ukázat na dehumanizaci lidských bytostí, jejich zneužívání pro různé účely a jejich redukci na ́kategorii uprchlíků ́,“ říká Houdek o projektu, který vznikl ve spolupráci s domem pro žadatele o azyl v Německu. Tomáš Rafa pouští na dvou protilehlých stěnách dvě videa, která tak konfrontuje - záznam demonstrace proti přijímání uprchlíků na Slovensku a záznam zoufalé snahy běženců dostat se přes hranice na Balkáně do Evropy.

Ženy majú gule! 2014. Textil, křížková výšivka
Kto do teba kameňom, ty doňho kebabom. 2015. Textil, křížková výšivka

V rámci projektu vznikají i HateFree zóny, k nimž se hlásí veřejně přístupná místa, která chtějí dát svým návštěvníkům najevo, že se v jejich prostředí nemusí bát žádných nenávistných útoků jak ze strany zaměstnanců, tak ze strany hostů.

Autor: ČTK