130 let
Ze soutěžního představení VOŠ herecké Past

Ze soutěžního představení VOŠ herecké Past | foto: Archiv

Studentský DebutFest letos poprvé na vlastních prknech, přivítá i hosty ze Slovenska

Kultura
  •   10:00
DebutFest. Tak se jmenuje festival studentského divadla, který od čtvrtka do neděle pořádá Vyšší odborná škola herecká v Praze. Letos poprvé ve vlastním divadle v Boleslavově ulici v pražských Nuslích. Bude mít podobu mezinárodní soutěžní přehlídky a chybět nebude ani bohatý doprovodný program. Slavnostní zahájení 11. ročníku je naplánováno na čtvrtek 17.30.

Díky tomu, že škola na podzim otevřela vlastní divadelní scénu, může po několika ročnících uspořádat festival v odpovídajícím rozsahu a se všemi „atrakcemi“, které k takové akci náleží. Po dlouhé odmlce se na jevišti budou v rámci přehlídky prezentovat až do neděle 21. dubna i jiné školy, včetně hostů ze Slovenska.

Dominantou programu je zmíněná soutěžní sekce, v níž se přátelsky utkají studenti VOŠH s kolegy ze Zlínské soukromé vyšší odborné školy umění Zlín, z Pražské konzervatoře, JAMU Brno a konzervatoře z Nitry. O vítězi rozhodne odborná porota.

V nesoutěžní sekci ale budou k vidění i další absolventské inscenace. VOŠ hereckou budou zastupovat tituly Mikve, Rozpaky zubaře Svatopluka Nováka, Noc bláznů a do soutěže míří komorní drama Past.

DebutFest

Divadlo Debut

Boleslavova 49/13, Praha 4

  • 18.–21. dubna 2024

„Hlavním cílem akce ale není samotná soutěž. Festival DebutFest je především o sekávání se, vzájemné inspiraci studentů a také vzkazu divákům, že i studentská představení mohou mít velmi vysokou úroveň,“ říká provozní ředitelka divadla Debut Lucie Botlíková.

Kromě studentských představení se návštěvníci festivalu mohou těšit na přednášky, workshopy i koncert. Vstupenky lze zakoupit v pokladně divadla Debut (Boleslavova 13) nebo v síti GoOut.

Autor: Lidovky.cz