- 27. září 2021 5:00
Aby eklérky takto krásně vyběhly, pečte je při vyšší teplotě a troubu během pečení neotvírejte | foto: Tomáš Krist, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Půvabný francouzský název éclair znamená česky blesk – a to už tak libě a sladce nezní, alespoň ne ve spojitosti s dezerty. Ne nadarmo se tak u nás tomuto zákusku obvykle říká eklérky, případně banánky – a právě pod tímto názvem byste jej taky našli ve starších cukrářských rozpisech.
Eklérky s českou cukrářskou tradicí navíc leccos spojuje. Především je to odpalované těsto, které je jejich základem: v ničem se neliší od toho, které se využívá na oblíbené věnečky nebo větrníky. „Odpalované těsto patří k těm složitějším, o to lepší ale jsou z něj připravované dezerty,“ říká Jan Punčochář.
Připojte se ještě dnes a získejte: