130 let
Aby eklérky takto krásně vyběhly, pečte je při vyšší teplotě a troubu během...

Aby eklérky takto krásně vyběhly, pečte je při vyšší teplotě a troubu během pečení neotvírejte | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Premium

Recept

Domácí eklérky. Jak se stříká krém neviditelnými otvory, poradí Jan Punčochář

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Od oblíbených věnečků nebo větrníků se eklérky neliší jen tvarem, ale i způsobem plnění – krém se do nich obvykle stříká „neviditelnými“ otvory vespod. Není to však žádné dogma – v domácích podmínkách „banánek“ směle rozřízněte a naplňte klasicky. Tím spíš, pokud má být náplň plná smetany či ovoce.

Půvabný francouzský název éclair znamená česky blesk – a to už tak libě a sladce nezní, alespoň ne ve spojitosti s dezerty. Ne nadarmo se tak u nás tomuto zákusku obvykle říká eklérky, případně banánky – a právě pod tímto názvem byste jej taky našli ve starších cukrářských rozpisech.

Eklérky s českou cukrářskou tradicí navíc leccos spojuje. Především je to odpalované těsto, které je jejich základem: v ničem se neliší od toho, které se využívá na oblíbené věnečky nebo větrníky. „Odpalované těsto patří k těm složitějším, o to lepší ale jsou z něj připravované dezerty,“ říká Jan Punčochář.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová