Čtvrtek 1. června 2023, svátek má Laura
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Cizrna jako doprovod. Skvěle se hodí třeba k rybě, radí Jan Punčochář


K rybě s cizrnou se hodí výraznější, třeba i do pěny vyšlehaná omáčka z pečených paprik | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium Recept
Cizrnu zná většina z nás jako základní složku hummusu, pomazánky ochucené pastou tahini, citronem, olejem, solí a česnekem. Stejně skvěle si ale vede taky jako méně tradiční příloha – třeba k rybě s omáčkou plné výrazné chuti pečených paprik.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Jídla z rybího masa bývají lehká, jednoduchá na přípravu a především rychle hotová. Pro dnešní recept – navzdory tomu, že je jeho ústřední surovinou candát – to ale tak úplně neplatí: cizrnu, která tvoří hlavní složku jeho doprovodu, je potřeba včas namočit a pak poměrně dlouho vařit. A trochu toho času a pozornosti je potřeba věnovat i pečeným paprikám, které jsou základem krémové omáčky. 

Vynaložený čas a úsilí se ovšem více než vyplatí: jemné rybí maso, hladká omáčka a naopak lehce křupavá cizrna a nudličky čerstvé kořenové zeleniny spolu tvoří překvapivě harmonický celek, v němž se chutě i konzistence dobře doplňují.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se